KAKO GA NIJE SRAMOTA? Američki novinar napao Saleta Đorđevića zbog Nikole Jokića!
Aleksandar Đorđević i Nikola Jokić, Foto: Starsport©

Nekad je pametnije ćutati

KAKO GA NIJE SRAMOTA? Američki novinar napao Saleta Đorđevića zbog Nikole Jokića!

Pokazao je elementarno nepoznavanje materije

Objavljeno:

Veliki broj američkih novinara, posebno onih iz Denvera prati igre košarkaške reprezentacije Srbije u pripremnim utakmicama pred Svetsko prvenstvo koje se od 31. avgusta do 15. septembra igra u Kini.

Ti-Džej Mekbrajd, koji radi za najveći sportski portal u američkog državi Kolorado, "Majl haj sports", se analizirajući meč u kom je Srbija u Kaunasu bila bolja od Litvanije (95:91), najpre čudio kako to da Nikola Jokić nije starter.

- Možda sebično gledam na sve ovo, ali imam problem da razumem zašto Jokić nije u startnoj petorci. Ako žele da ga odmore, neka ga uopšte ne koriste. Ali, ako ga već koriste, neka se navikne na ostale startere. Prosto ne razumem - napisao je Mekbrajd, koji je napao Đorđevića što mu Jokić nije u prvoj postavi, iako je odradio svega 3 treninga sa ekipom.

Potom je bio oduševljen što je selektor Aleksandar Đorđević osmislio istu akciju za Jokića koju njegov trenerski kolega, Majkl Malon - strateg Nagetsa, koristi u Denveru:

- Sjajno. Srbija je Jokića stavila u isti set akcija koji Nagetsi često koriste u niskom bloku. Urade dribling-uručivanje (DHO) sa Jokićem u rip-bloku (kada igrač bez lopte, koji nju i očekuje, protrčava iza saigrača u bloku i ostaje sam pod košem), a onda Jokić ostaje slobodan na drugoj strani bloka. I, to dovede do toga da Jokić baci asistenciju onome koji je utrčavao, za lagano polaganje lopte u koš - piše on.

Potom ga je naš 24-godišnji centar oduševio:

- Jokić najveću štetu nanosi rivalu dodavanjem, odbranom i sposobnošću da iznudi prekršaje. Uz to, 'maltretira' ljude na poziciji 'posta', kao što je to sad uradio, za svoj drugi pogodak na meču. Stigao je do osam poena, tri skoka i sada četiri asistencije, posle sjajnog dodavanja za još jednog saigrača koji je utrčao pod koš.

Nedugo zatim je ostao u čudu šta sve u odbrani Srbija igra, odnosno šta se sve od Jokića traži:

- Srbija igra sve živo od odbrambenih šema prilikom pik-en-rola (Litvanije). Jokić je i preuzimao igrača s loptom, i povlačio se zajedno sa blokerom, i na kratko preuzimao onog ko vodi loptu, pa se vraćao na svog, visokog igrača. Sve to - u jednoj te istoj utakmici.

Učinkom svog omiljenog igrača bio je, naravno, više nego zadovoljan:

- Nikola Jokić je samo ubacio tri šuta, od pet pokušanih, ali je stigao do 14 poena uz 8/8 sa linije penala. On je značajno sazreo u smislu iznuđivanja prekršaja, ali još toliko može da napreduje... Takva je zver. I tako pametan.

Ipak, sve to još uvek nije dovoljno da Ti-Džej Mekbrajd počne da u potpunosti navija za Srbiju, bar kada se o Svetskom prvenstvu radi. Za tako nešto potrebno je da se ispune dva uslova:

- I ja sam za to (da ću navijati za Srbiju na Svetskom prvenstvu), ako ikada krenu da stavljaju Jokića u startnu petorku i prestanu da ga koriste kao krilnog centra toliko mnogo - zaključio je ovaj američki novinar.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.