TEODOSIĆ SE ZBOG DRESOVA SETIO KOLIKO JE 'MLAD': Raduljica me učio da se u Kini supa jede na kraju ručka!
Teodosić će kao kapiten predvoditi reprezentaciju Srbije na Mundobasketu, Foto: Espreso.co.rs

Espreso na Kopaoniku sa reprezentativcima

TEODOSIĆ SE ZBOG DRESOVA SETIO KOLIKO JE 'MLAD': Raduljica me učio da se u Kini supa jede na kraju ručka!

Kapiten reprezentacije o pripremama, očekivanjima na SP, nedostajanju NBA igrača...

Objavljeno:
Uroš Marjanović

Prošlo je već 14 dana rada srpskih košarkaša na Kopaoniku u okviru priprema za Svetsko prvenstvo. Ovo je onaj suvoparni deo priprema koji igrači baš i ne vole, ali vidi se po njihovom raspoloženju da im nije pao teško i da je atmosfera na nivou. Tokom posete nacionalnom timu, porazgovarali smo sa kapitenom Milošem Teodosićem o dosadašnjem radu, očekivanjima, ali i nekim vankošarkaškim stvarima. Navikli ste do sada na Saletov sistem priprema, ima li neke razlike ove godine u odnosu na prethodne, makar kada su u pitanju ove visinske pripreme? - Jeste, ovo je taj neophodni deo priprema koji odrađujemo jako dobro. Imamo tu nesreću da nisu svi igrači sa nama, ali uskoro ćemo biti kompletni. Bićemo spremni za prvenstvo. - Dugo smo zajedno, poznajemo i mi Saleta i Sale nas, tako da ne usporava nas to što još nismo kompletni. U svakom slučaju bih voleo da smo kompletni. Zna Sale šta da želi od nas i šta možemo da mu damo. Neće trebati mnogo vremena za uigravanje. Bliži se prva utakmica, verovatno svi jedva čekate, posebno ti koji dugo nisi igrao mečeve? - To je prva utakmica i ne mislim da će naša igra izgledati nešto što nikad do sada niste videli. Više mi je drago što se igra u Čačku, gradu koji je toliko dao košarci, gde ljudi i publika će sigurno prepoznati način na koji ćemo igrati. Za mene je ta utakmica više bitna što će se igrati u Čačku.

Teo i Jokić na Olimpijskim igrama u Riju
Teo i Jokić na Olimpijskim igrama u Riju foto: Dado Đilas

Igraćete i u Čačku i u Zrenjaninu, pored Beograda. Da li vam prija to? - Sigurno da nam prija da igramo pred našom publikom i da putujemo malo po Srbiji. Ti si prvi put u jednoj situaciji da dugo nisi igrao vrhunsku košarku, osećaš li možda problem da uđeš u takmičarski ritam, iako si imao vremena da oporaviš telo i zalečiš povrede? - Iskreno ne, jedva čekam da krenu utakmice. I mi kao ekipa i ja sam želim da vidim šta je to što nam nedostaje, na čemu treba da radimo. Sigurno će nam sve ove pripremne utakmice mnogo značiti. Kakav je tvoj lični utisak posle ovih 14 dana rada na Kopaoniku? Ovo je onaj ne baš omiljeni deo priprema kod igrača, ali neophodan. - Radilo se jako dobro. Mislim da većini igrača je to bilo potrebno, a ne samo meni. Nekim delom su nam ove pripreme i za klupsku sezonu. Trudili smo se da iskoristimo to na pravi način. Po prvi put od kada je Đorđević selektor ima na raspolaganju sve najbolje igrače koje je želeo u timu. Da li to diže posebnu motivaciju na treningu, ali i očekivanja kod vas samih igrača pred takmičenje? - Diže očekivanja, ali ja mislim kod javnosti, nacije što stvara pritisak. Ali navikli smo da se nosimo sa pritiskom, ne mislim da će to uopšte uticati.

Đorđević i Teodosić
Đorđević i Teodosić foto: Filip Plavčić

- Drago mi je što se u javnosti opet toliko priča o košarci. To je neki dodatni motiv za sve nas, da odemo na Svetsko prvenstvo i odigramlo najbolju košarku i za nas, ali i za celu javnost. Mnogo se u javnosti piše o otkazima u američkoj reprezentaciji, to praktično nije isti onaj tim koji je prvobitno najavljen, koliko vi pratite ta dešavanja? - Ja ne pratim preterano, ali oni u kom god sastavu došli, biće glavni favoriti i najveći favoriti za zlato. Daleko od toga da se predajemo unapred, ali činjenica je da oni imaju 50-60 mnogo kvalitetnih igrača i u kom god sastavu dođu biće favoriti. Srbija je promenila dresove, ponovo će igrati u plavoj garnituri, što podseća na one najveće uspehe naše košarke kada su se osvajala zlata, kakav ti je osećaj povodom toga? - Ja sam jedan od retkih u ovom timu koji je zakačio da igra u tim plavim dresovima, toliko o mojoj mladosti (smeh). Drago mi je što su se vratili, iako smo se taman navikli na crvenu boju.

Koje su još reprezentacije ozbiljni rivali Srbiji na Svetskom prvenstvu? - Ne mogu da ih rangiram, ali recimo Australija dolazi sa 10 NBA igrača i to govori samo po sebi o njihovom kvalitetu, isto tako i Kanada. Tu su Španci koji su uvek nezgodni. Možemo da mislimo da su oslabljeni, ali oni su u poslednjih 20 godina dominantni bili na prvenstvima. Tu su i Francuska, Grčka, Litvanija... Sigurno će iskočiti neka ekipa za koju niko ne očekuje. Italija ima dobru ekipu, gde godinama kubure sa rezultatima, ali ove godine mislim da mogu da iznenade. Je l' ste pričali malo o kombinatorici, šta ako smo prvi, a šta ako smo drugi u grupi, koji je put do finala bolji? - Ne. Stručni štab verovatno da, oni mi jesu nešto rekli, ali sam zaboravio. Navodno je nešto ako smo mi prvi ovde, a Amerikanci tamo, onda nešto... Ali oni vode računa o tome. Jedan si od starijih igrača u sadašnjem timu i sigurno se dobro sećaš poslednjeg zlata koje smo osvojili u Indijanapolisu, kakva su ti sećanja na to Svetsko prvenstvo? - Mi smo tada iznenadili kako smo igrali, uz malo sreće posle te utakmice protiv Amerikanaca je bilo neminovno da igramo to finale i tamo je bila Argentina koja je bila neverovatna ekipa. I tamo samo imali malo sreće smo osvojili zlato.

Teodosić na Evropskom prvenstvu 2011. godine
Teodosić na Evropskom prvenstvu 2011. godine foto: Starsport©

Da li vam je malo Raduljica pričao o Kini, da vas upozori šta da očekujete, s obzirom da igra tamo? - Pa nije nešto specijalno, ali mi je pričao da se supa jede na kraju ručka. Ali još nije pričao detaljno o tome. Kako su se ovi mlađi igrači privikli na ovakav sistem priprema, iako su u reprezentaciji neko vreme, ali ovo im je prvi put da prolaze kompletne pripreme pred veliko takmičenje? - Već su oni bili i radili u reprezentaciji. Mislim da im nije bio problem da se naviknu na nas i mi na njih. To su sve sjajni momci, za koje mislim da im je mesto ovde gde jesu.

Košarkaška reprezentacija Srbije na okupljanju u Beogradu
Košarkaška reprezentacija Srbije na okupljanju u Beogradu foto: Starsport©

Koji je tvoj neki izduvni ventil tokom ovog "suvoparnog" dela priprema, koji igračima ne pada lako? Na koji način se opuštaš i skrećeš misli? - Ne može da ne padne teško, jer su prosto ovakve pripreme uvek teške. Ali navikao sam se. Odigramo partiju karata, ležim u sobi i gledam televizor. Da li ti je lakše da se posvetiš reprezentaciji pošto si već potpisao ugovor sa novim klubom i znaš gde ćeš igrati naredne sezone? - Nisam ja nikad imao problem da li imam klub ili ne. Ja sam svih tih godina znao da će to doći. Nikad nisam razmišljao da li ću imati klub pre početka priprema u reprezentaciji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.