ŠTETA ZA KALINIĆA I NEDOVIĆA JER SU VRHUNSKI IGRAČI: Gurović veruje da će jedan igrač biti otkrovenje Mundobasketa!
Foto: Nemanja Pančić

Legenda ne dovodi u pitanje Saletovu odluku

ŠTETA ZA KALINIĆA I NEDOVIĆA JER SU VRHUNSKI IGRAČI: Gurović veruje da će jedan igrač biti otkrovenje Mundobasketa!

Bivši reprezentativac ističe da na kraju krajeva selektor je taj koji daje konačnu reč i da javnost ne bi trebalo da sumnja u njegovu procenu

Objavljeno: 15:59h

Legendarni bivši reprezenativac Milan Gurović govorio je o predstojećem Mundobasketu u Kini, a dotakao se i teme koja je tokom prethodne nedelje bila glavna u srpskoj košarkaškoj javnosti - slučaja Nikola Kalinić i Nemanja Nedović. Mnogo se polemisalo oko toga što je selektor Aleksandar Saša Đorđević precrtao sa užeg spiska dvojac koji je bio deo reprezentacije na prethodnim takmičenjima kada su se osvajale medalje, ali Gurović ima svoje viđenje situacije. - Saletova je poslednja, on zna zašto je to uradio, ne može niko od nas u to da ulazi. Možemo samo da pretpostavljamo šta je razlog njihovog izostanka. Po meni je to velika šteta jer su obojica vrhunski igrači i poslednjih godina su pokazali da se na njih može ozbiljno računati. Dali su veliki doprinos u svim uspesima reprezentacije. Zašto ne igraju zaista ne znam i ne bih ulazio u to - rekao je Gurović za "eTrafiku".

Nikola Kalinić nije na užem spisku selektora
Nikola Kalinić nije na užem spisku selektorafoto: Dado Đilas

Jasno je da je na poziciji krila na kojoj igra Nikola Kalinić velika konkurencija i da bi tu prednost mogao da ima Vladimir Lučič, a baš za njega Gurović veruje da bi mogao biti otkrovenje predstojećeg Svetskog prvenstva. - Na krilu gde igra Kalinić imamo Vladimira Lučića koji je imao fenomenalnu sezonu u Bajernu i zaslužio poziv u reprezentaciju. Mislim da će on biti otkrovenje prvenstva, pun je samopouzdanja. Volim ga kao igrača jer je borben, ima dobru fizičike predispozicije i fenomenalan šut. Izostanak Kalinića može da nadoknadi veteran Marko Simonović ili Marko Gudurić koji igra na beku i krilu. To je ono što ja vidim. Imamo mi pregršt plejmejkera, bekova i pogotovo centara gdje su igrači poput Nikole Jokića, Bobana Marjanovića, Nikole Milutinova i Miroslava Raduljice koji mogu da igraju na vrhunskom nivou. Ekipa je popunjena na svim pozicijama, odavno nismo imali tako velik broj vanserijskih košarkaša. Đorđević će imati “slatke muke". Jedna od glavnih vesti tokom letnje košarkaške pijace jeste da Marko Gudurić prelazi iz Fenerbahčea u Memfis, a čovek koji odlično poznaje srpskog košarkaša veruje da bi on mogao da se snađe u NBA.

Marko Gudurić će od naredne sezone igrati u NBA
Marko Gudurić će od naredne sezone igrati u NBAfoto: EPA

- Kada je iz FMP-a prelazio u Crvenu zvezdu za Marka su razni “stručnjaci” govorili kako on nije dorastao tome. Kada je u Zvezdi bljesnuo i dobio poziv Fenerbahčea kružile su priče da se tamo neće snaći. Ja sam ubeđen da mu neće trebati dugo vremena da se prilagodi u NBA. Odigrao je odličnu sezonu za “Fener” u Evroligi koja je izuzetno jaka. Mladi igrači koji odu iz nje lako se adaptiraju u Americi. Po mom mišljenju lakše je dati koš u NBA nego u Evroligi. NBA je gladna šutera, Marko Gudurić svojim znanjem i vanserijskom inteligencijom može lako da se prilagodi i odigra sasvim dobro. Ne pamti se kada je reprezentacija imala toliko broj vrhunskih igrača na raspolaganju, još od onih nacionalnih timova s početka veka baš kada je Gurović bio deo selekcije i kada su osvojeni evropsko i svetsko zlato. - Ja bih se vratio malo i na 2001. godinu kada smo bez poraza i sa ubedljivom razlikom protiv svih protivnika osvojili Evropsko prvenstvo u Istanbulu. Taj niz je nastavljen u Indijanapolisu. Ne znam šta da kažem u vezi poređenja tadašnjeg i sadašnjeg tima, to je kao da poredim Golden Stejt Voriorse iz poslednjih godina i Čikago Bulse iz devedesetih. Apsolutno se slažem sa tobom da je nakon dugog niza godina sastavljena jedna moćna mašina. Od pozicije jedan do pet kada bih morao da biram ne znam koga bi precrtao sa spiska. Na svakom mestu u timu imaš po tri igrača svetske klase. Biće super, mislim da je fenomenalna ekipa i mislim da možemo da igramo barem finale sa Amerikancima.

- Finale nije minimum, to je minimum našeg maksimuma. Ako se uđe u to finale gde će biti Amerikanci ukoliko se nešto nepredviđeno ne desi to je jedna utakmica i lopta je okrugla. Voleo bi to da vidim, ubeđen sam da svašta možemo - dodao je Gurović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.