DAN KADA SU SRBI ZAMRZELI KOMARCE: Orlovi, od ovoga nema veće motivacije pred meč sa Izraelom!
Detalj sa početka utakmice Srbija - Izrael na Eurobasketu 2007. godine, Foto: Printscreen/Youtube/monuow

BILO, NE PONOVILO SE

DAN KADA SU SRBI ZAMRZELI KOMARCE: Orlovi, od ovoga nema veće motivacije pred meč sa Izraelom!

Tri igrača koja su bila u protokolu na toj kobnoj utakmici pre 12 godina, biće u opticaju i za odlučujući meč koji počinje u Hali Aleksandar Nikolić od 16 časova ove nedelje

Objavljeno: 14:10h
Aleksa Radosavljević

Srbija - Izrael, utakmica koja može da odluči trećeg putnika na Mundobasket iz naše kvalifikacione grupe iz koje su dalje već prošli Nemačka i Grčka.

Meč počinje u 16 časova u hali "Aleksandar Nikolić" (Pionir), a ekipa koja izgubi gotovo sigurno neće ići na Mundobasket u Kinu. Izraelu je definitivno potrebna pobeda, dok Orlovi mogu da se nadaju prolasku i u slučaju poraza, ukoliko Gruzija pobedi Estoniju.

Da razjasnimo, ako Srbija bude poražena, a Gruzini slave nad našim dželatima iz prošlog meča, stvoriće se krug od tri reprezentacije sa istim brojem trijumfa na trećem mestu, a u tom krugu izabranici Saleta Đorđevića imaju najbolju međusobnu koš razliku zahvaljujući ubedljivim pobedama nad Gruzijom.

Ništa drugo ne sme da bude drugo u glavi košarkašima osim pobede
Ništa drugo ne sme da bude drugo u glavi košarkašima osim pobedefoto: Dado Đilas

Naravno, ispod časti za vicešampiona sveta, Evrope i Olimpijskih igara je da uopšte ulazi u takve kalkulacije, stoga je pobeda nad istorijski prijateljskom zemljom (zajedničko stradanje u Drugom svetskom ratu itd...) zaista imperativ.

A, da to neće biti lak zadatak znaju svi koji prate košarku duže od par godina. Na stranu to što su Orlovi poraženi u Tel Avivu krajem prošle godine, već treba zagrebati malo dublje u prošlost kako bismo se podsetili možda i najtežeg poraza koji je naša reprezentacija pretrpela, još od onog sa Olimpijskih igara 2004, kada nas je Kina izbacila u Atini kao svetskog šampiona.

Vratimo se u 2007. godinu, na Eurobasket koji su osvojili Rusi, kada je MVP turnira bio legendarni Andrej Kirilenko, a kada su naši momci predvođeni Zoranom Mokom Slavnićem u grupi igrali upravo sa Baćuškama, Grčkom, ali i Izraelom.

Pretrpeli smo dva poraza na startu šampionata od obe bratske zemlje, a sećamo se samo reči Darka Miličića posle one sudijske krađe u duelu sa Grcima (sa kojima smo, gle čuda, bili u grupi i u ovim kvalifikacijama)...

Posle toga, ostalo nam je da se sa Izraelom borimo za treće mesto, koje je vodilo u doigravanje.

Ekipa koja je posle nazvana "Mokinim Moskitosima" (komarcima) izgubila je od nezgodnih Izraelaca i na taj način dodatno gurnula našu poljuljanu košarku (ispali od Francuza u osmini finala na Eurobasketu 2005, održanom u našoj zemlji) u blato.

Taj poraz nikada nije prežaljen, ali je donekle zaboravljen za dve godine kada je Dušan Duda Ivković na onom Eurobasketu u Poljskoj uspeo da dogura do srebrne medalje, započevši povratak našeg nacionalnog tima u sam vrh evropske i svetske košarke.

Dakle, Orlovi, ukoliko biste da nastavite da dišete taj svež vazduh sa vrha, jasno vam je šta morate da učinite! Da protiv Izraela pred verovatno punom Halom Pionir date sve od sebe i slavite, kako bismo vas opet bodrili do finala Mundobasketa. A, onda, ko zna, možda ni ti Ameri nisu nepobedivi...

Takođe, valja podsetiti i na činjenicu da tri igrača koja su bila u protokolu za taj meč 2007. godine u opticaju i za današnji duel. Miloš Teodosić i Gaj Pnini su tada bili na parketu, dok je na klupi ceo meč presedeo Milenko Tepić.

Sale, Teo, Gagi, Lučiću, Milutinove - CELA SRBIJA JE UZ VAS!!!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.