ARGENTINSKA JE TUGA PREGOLEMA: Ubićemo vas što ste nam ukrali Indijanapolis!
Košarkaši Jugoslavije svetski šampioni 2002. godine, Foto: Profimedia

16 GODINA KASNIJE

ARGENTINSKA JE TUGA PREGOLEMA: Ubićemo vas što ste nam ukrali Indijanapolis!

Poraženi su u finalu od selekcije tada Jugoslavije

Objavljeno:

Košarkaši Argentine prisetili su se dobrih i loših momenata koje su imali u dokumentarcu "Zlatna generacija" koji je emitovan na Olimpijskom kanalu.

U ovom filmu slavni Argentinci Emanuel Đinobili, Gabrijel Fernandes, Andres Noćioni, Fabricio Oberto, Luis Skola, Valter Erman, Leonardo Gutijeres su uz selektora Rubena Manjana prisetili su se finala Mundobasketa sa Jugoslavijom u Indijanapolisu 2002. godine, ali i argentinske osvete na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine.

Mlađi igrači su počeli da preuzimaju palicu seniorske reprezentacije 1999. godine u vreme kada je Argentinu potresala kriza zbog siromaštva i demonstracija. Vlasti su nameravale da igračima blokiraju račune i preuzmu kontrolu, zbog čega su mnogi hteli da napuste Argentinu, ali su tada naučili i neke lekcije.

Jedna od njih bila je finale Svetskog prvenstva u Indijanapolisu 2002. godine kada su na jednu loptu izgubili od Jugoslavije. U regularnom delu bilo je 75:75, u poslednjim sekundama meča koš za pobedu je promašio Skonokini. Posle produžetka, utakmica je završena sa 84:77 za Jugoslovene.

Maler Argentine bila je povreda Đinobilija pred finale.

- Čak i kad ste povređeni, hoćete da uskočite i spasite dan, znate, mitovi heroja i to sve, sa medaljom dok hramljete - rekao je Manu Đinobili.

Iskustvo Jugoslavije je bilo presudno.

- Igrali smo u Indijanapolisu u finalu protiv ekipe koja je navikla da igra finala, a mi nismo. I dobijali smo skoro sve vreme što je protiv tima kakav je Jugoslavija bilo odlično - izjavio je Manjano.

Osim Dejana Bodiroge i neiskustva argentinskih igrača bilo je i nekoliko sumnjivih sudijskih odluka u korist Jugoslavije.

- Medalja nam je bila praktično u rukama. Još se osećam kao da su nas pokrali i oduzeli nam je u trenutku kad je već bila naša - rekao je Gutijeres.

Prilika za osvetu bile su Olimpijske igre u Atini kada su se Argentina i Srbija i Crna Gora igrale u prvom kolu grupne faze turnira. Argentina je pobedila košem Manu Đinobilija u poslednjoj sekundi i kasnije osvojila zlato.

- Mislim da smo tada bili na granici ludila. Ušli smo u tu halu vrišteći kao da smo hteli da kažemo – ubićemo vas što ste nam ukrali Svetsko prvenstvo - kazao je Gabrijel Fernandes.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.