Šamar Drim timu! Ako hoćete bolje, morate da pošaljete bolje! Onomad, kad su Gurović i Jarić sipali u Amere kao u okean, a Bodiroga ponizio Redžija Milera!
Foto: Printscreen/Youtube/klavijatura

prošlo je 16 godina

Šamar Drim timu! Ako hoćete bolje, morate da pošaljete bolje! Onomad, kad su Gurović i Jarić sipali u Amere kao u okean, a Bodiroga ponizio Redžija Milera!

"Kouč, ne brinite" Poderaćemo ih", tim rečima se Milan Gurović obratio Kariju Pešiću pred meč sa Amerikancima pre 18 godina

Objavljeno:

Svi smo mi, na prostorima Srbije, imali mnogo neprospavanih noći zbog naših sportista, ali jedna od onih koje će svakom ostati urezane u sećanje bila je baš noć 5. septembra sada već davne 2002. godine.

Većina vas kada pogleda datum će verovatno i znati zašto, jer kako da se ne pamti taj dan, odnosno noć i zora, jer je jugoslovenska košarka tada doživela, pa mogli bismo čak reći i svoj vrhunac.

U pravu ste, te noći su košarkaši iz Srbije i Crne Gore, koji su nastupali pod imenom Jugoslavija ispisali zlatnu stranicu istorije i ostvarili ono što su generacije pre njih sanjale, ali i o čemu generacije posle njih maštaju.

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije - prvak sveta 2002. godine
Košarkaška reprezentacija Jugoslavije - prvak sveta 2002. godine foto: Profimedia

SRUŠILI SU AMERIČKU REPREZENTACIJU SASTAVLJENU OD NBA IGRAČA!

Tako je! Bilo je to četvrtfinale Svetskog prvenstva koje se igralo u Indijanapolisu, baš tamo, na njihovom terenu, u njihovoj kući, "plavi" su pobedili i izbacili reprezentaciju SAD iz takmičenja.

Iako su mnogi uoči tog šampionata planete očekivali da će do sudara doći tek u samom finalu, uostalom i žreb je tako predviđao, usled ne toliko dobre igre naših i neočekivanih poraza od Španije i Portorika u prvoj i drugoj fazi takmičenja, ali i šokantne pobede Argentine nad Amerikancima u grupi, sudbina je namestila da se najveća evropska košarkaška sila i zemlja u kojoj se igra najbolja košarka namere jedna na drugu već u borbi za polufinale.

Utakmica je počela negde oko 2 časa ujutru, a završila se pred zoru. Bio je radni dan i čini se da je to bio jedan od onih retkih dana kada Srbima uopšte nije bilo teško što bez spavanja moraju odmah na svoje poslove, u škole ili gde god.

Sam tok utakmice je od starta nagoveštavao dramu. Posle prvog poluvremena u kome je bilo egal, iako smo mi otišli sa prednošću od 4 poena na poluvremenu. U igri nas je sve vreme držao Vlade Divac (16 poena) koji je baš i zbog tog meča sa Amerikancima bio poveden na Mundobasket.

I onda ono legendarnodrugo poluvreme, kada smo od kraja treće, pa sve do druge polovine poslednje četvrtine delovali izgubljeno, pogotovo kada su se Ameri odlepili u jednom momentu.

A tada je proradio Milan Gurović, sevale su trojke iz njegovih ruku kao da je obruč veličine okeana, priključio mu se i Marko Jarić u tim momentima i kreiran je veliki preokret na koji je tačku stavio upravo plejmejker poenima sa linije za slobodna bacanja u poslednjim sekundama.

Andre Miler je u poslednjoj sekundi trojkom pokušao da donese produžetak, ali ne, nije to bilo ni blizu i ostalo je velikih 81:78 za Jugoslaviju.

- To je bilo na zagrevanju, dok smo se istezali. Pešić je imao običaj kada je nervozan da uzme žvaku i da je rasteže i prišao mi je rečima: 'Redži Miler. Šta ćemo da uradimo?' Odgovorio sa mu: 'Pa i oni su od ljudi i krvi i od mesa, odraćemo ih'. Tada me je samo pogledao i rekao: 'Svašta'. To nikada neću zaboraviti" - rekao je u jednom od svojih prisećanja na tu utakmicu godinama kasnije Milan Gurović.

Pamtićemo sa te utakmice i kako je Bodiroga nadmeno oteo Redžiju Mileru koji je sedeo na klupi peškir da bi obrisao ruke što je bio samo jedan od primera sa koliko samopouzdanja, samouverenosti, a bez straha i respekta prema protivnicima ušli naši igrači.

I naravno, i dan danas se citira komentator Slobodan Šarenac koji je u transu po završetku meča poručio "Ako hoće bolje, moraju da pošalju bolje"!

Sve nakon toga što se dešavalo je opšte poznato. U polufinalu je teškom mukom srušen Novi Zeland 89:78 i onda u borbi za zlato onaj triler sa Argentincima kada nam je Bodiroga trojkama sa 9 metara doneo produžetak, gde smo tek tada odigrali kako se očekivalo i pobedili 84:77 za drugu uzastopnu titulu svetskog prvaka.

Zlatnim slovima se i danas pišu imena pobednika nad "drim timom": Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović (u finalu ga zamenio Aleksandar Smiljanić), Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević, Milan Gurović.

Statistika sa meča Jugoslavija - SAD 2002. godine
Statistika sa meča Jugoslavija - SAD 2002. godine foto: Printscreen/archive.fiba.com

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.