PASPALJ, PETROVIĆ, KUKOČ, DIVAC, OBRADOVIĆ...Oni su pre 28 godina doneli treće svetsko zlato Jugoslaviji! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

Podsećanje

PASPALJ, PETROVIĆ, KUKOČ, DIVAC, OBRADOVIĆ...Oni su pre 28 godina doneli treće svetsko zlato Jugoslaviji! (FOTO) (VIDEO)

Najbolja generacija ikada sa ovih prostora

Objavljeno:

Na današnji dan, 19. avgusta 1990. godine u Argentini, Jugoslavija je osvojila treću titulu prvaka sveta u košarci.

Članovi, prema mnogim zaljubljenicima u igru pod obručima, najbolje generacije ikada sa ovih prostora bili su Dražen Petrović, Velimir Perasović, Zoran Čutura, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Jure Zdovc, Željko Obradović, Radisav Ćurčić, Vlade Divac, Arijan Komazec, Zoran Jovanović i Zoran Savić, a sa klupe ih predvodio Dušan Ivković.

Dušan Duda Ivković
Dušan Duda Ivković foto: News1/ Dado Đilas

Na putu do svetskog trona, Jugoslavija je zabeležila samo jedan poraz, od Portorika 82:75. Sa skorom od dve pobede i porazom, Ivkovićeva četa je uspešno prebrodila prvu fazu takmičenja. U drugom delu, rivali Jugoslavije bili su Sovjetski Savez, Grčka i Brazil. Sa sve tri pobede, obezbeđen je plasman u polufinale koje je bilo specijalitet košarkaške poslastičarnice i tada i kasnije.

Jugosloveni su se suočili sa reprezentacijom SAD koju je sa klupe predvodio Majk Križevski, a na terenu Alonzo Morning. U polufinalnom susretu, Dražen Petrović je izrešetao koš Amerikanaca postigavši 31 poen, a sa druge strane Morningovih 28 poena bilo je nedovoljno da se ugrozi pobeda Jugoslavije i plasman u finale.

U poslednjoj stepenici do svetskog trona, Jugoslavija se još jednom sastala sa Sovjetskim Savezom. Čak pet Ivkovićevih momaka je zabeležilo dvocifren učinak: Žarko Paspalj 20, Dražen Petrović 18, Toni Kukoč 14, Jure Zdovc 13 i Zoran Savić 11. Utakmica je završena rezultatom 92:75 u korist Jugoslavije i treću svetsku krunu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.