ZABRANJENO ZA SRBE, CRNCE I KEROVE! Polufinale Svetskog prvenstva u fudbalu igraju zemlje s vrlo mračnom prošlošću (FOTO)
Foto: Twitter/ПатриотСРБ

UTRKUJU SE KO JE GORI

ZABRANJENO ZA SRBE, CRNCE I KEROVE! Polufinale Svetskog prvenstva u fudbalu igraju zemlje s vrlo mračnom prošlošću (FOTO)

Polufinale u lošim stvarima!

Objavljeno: 13:12h

Već i ptice na grani znaju ko su učesnici polufinala Svetskog prvenstva u fudbalu - Hrvati, Englezi, Francuzi i Belgijanci.

Četiri, naizgled, laičkom oku, potpuno bezazlene, kulturne, prave evropske nacije. Ali, kad začeprkate po istorijskim knjigama, ne samo onim koje su pisali pobednici, dolazi se do šokantnih zaključaka pred utakmice polufinala Mundijala između Francuske i Belgije (utorak od 20h) i Hrvatske i Engleske (sreda 20h).

Kao što možete da vidite na priloženoj fotografiji, sve četiri nacije koje učestvuju u četvrtfinalu imale su kolonijalnu, nacističku, fašističku ili šovinističku prošlost.

foto: AP
foto: AP

O Hrvatima i Jasenovcu, kao i o ostalim zločinima u Drugom svetskom, ali i ovim kasnijim ratovima, zaista nećemo opet da pričamo, jer je to već prežvakana tema o kojoj smo pisali dosta puta.

Ono o čemu se ovih dana u svetskim, posebno afričkim medijima, piše su kolonizatorsko-agresorski pohodi Belgije, Francuske i Engleske.

Mnogo se priča o belgijskoj okupaciji Konga, kad je kralj Leopold II (vladao krajem 19. i početkom 20. veka), krijući se iza filantropije i humanitarnog rada, zauzeo ovu zemlju u srcu Afrike. Ono što je tamo radio graničilo se s ludošću i brutalnošću. Crne ljude dovodili su u Brisel i od njih pravili doslovno ljudski zoološki vrt. O deci da i ne pričamo!

Da stvari budu još gore, dok se ostatak sveta posle Drugog svetskog rata trudio da napreduje, Belgijanci su i tad uživali u svojim rasističkim zoo vrtovima.

Francuska kolonizacija
Francuska kolonizacija foto: Wikipedia

Šta tek reći o Francuzima, koji su od 30-ih do 50-ih godina 19. veka pravili pravi haos po severu Afrike, posebno po Alžiru? Dovoljno je to da je Alžir bio pod njima preko jednog veka, pod raznim imenima i uređenjima, a tek je sredinom 50-ih počela borba za oslobođenje, koja je završena 1962. Evijanskim sporazumom, te referendumom održanim u ovoj severnoafričkoj zemlji.

Francuske kolonije
Francuske kolonije foto: Wikipedia

Kolonizovali su oni i po centralnoj Americi, ali se tamo na kraju nisu preterano proslavili, ponajviše zbog Španaca i Portugalaca. Ali zato, "proslavljali" su se u Africi još od starta 17. veka, pa sve do, kao što smo već napisali, posle Drugog svetskog rata.

Na kraju stižemo možda i do najvećeg od svih zala - Engleza. Ne postoji kontinent na kom oni nisu ubijali, mučili, vešali, sekli...

Zajedno sa španskim drugarima istrebili su gotovo sve Indijance sa severnoameričkog kontinenta, gotovo cela Indija (druga najmnogoljudnija zemlja na svetu) sastavljena je OD bivših engleskih kolonija (Goa je portugalska npr.), u Africi je najpoznatiji njihov genocid u Keniji, gde su doslovno imali gulage u koje su slali nedužan narod. U Keniji je između 1951. i 1960. ubijeno između 20.000 i 100.000 ljudi.

Englezi, kada su kolonizovali Severnu Ameriku
Englezi, kada su kolonizovali Severnu Ameriku foto: Profimedia

Da ne pričamo šta su kroz celu istoriju radili Ircima pod maskom religije (Englezi ne veruju u papu, Irci veruju). Kad se saberu sve smrti na koje su Englezi (Britanci) učestvovali tokom 20. veka, jasno je da cifra prevazilazi 20 miliona pobijenih, a možda je i veća.

Najgore je bilo u Indiji gde je 1943. godine umrlo između 12 i 29 miliona (baš približne brojke) osoba. Pošto su vlast u Indiji imale britanske kompanije, umesto da seju žito, sejale su pamuk, mak (zbog opijuma) i razne druge proizvode za izvoz. Ništa bolje nije bilo ni 1947. u ovoj ogromnoj zemlji, pošto je tad gotovo 10 miliona ljudi poginulo prilikom nasilnog raseljavanja muslimana i hindusa.

Kad se pogleda šta je svaka od ovih nacija tokom istorije radila, za koga sad navijate?

Konačno, ovo je samo fudbal. Sport ne bi trebalo mešati s politikom, ali smo svedoci da se to dešava svakog dana.

BONUS VIDEO VELJKO NOKAUTIRAO ITALIJANA, PA SE ČUO S MAMOM: Ceca je najsrećnija majka na svetu

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.