TUŽNA I TEŠKA ISTINA O SUBAŠIĆU: Morao je da se odrekne srpstva i pogazi svoje korene i poreklo, jer drugačije...
Foto: EPA/Franck Robichon

Zato je postao hrvat i katolik

TUŽNA I TEŠKA ISTINA O SUBAŠIĆU: Morao je da se odrekne srpstva i pogazi svoje korene i poreklo, jer drugačije...

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je ponovo pričao o problemima sa kojima se suočavaju pripadnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj

Objavljeno:

Golman reprezentacije Hrvatske Danijel Subašić samo je jedan od više desetina hiljada Srba u Hrvatskoj koji su se od 1991. godine do danas odrekli svoje nacije i vere da bi izbegao pretnje, uvrede, fizičke napade i govor mržnje kojima su izloženi preostali Srbi u toj zemlji, izjavio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

- Nažalost, Subašić je pogazio svoje korene i poreklo kada je javno izjavio da je Hrvat katolik. On nije smogao snage da kao javna ličnost poruči hrvatskoj javnosti da se neće odreći svog srpstva i da će braniti za Hrvatsku ako ga prihvate kao Srbina - navodi se u pisanoj izjavi.

Otac Danijela Subašića, Jovo, je pravoslavne vere
Otac Danijela Subašića, Jovo, je pravoslavne vere foto: Reuters

Linta ukazuje da je jedan od temelja neprijateljskog odnosa prema Srbima u Hrvatskoj - lažna i apsurdna teza da su Srbi u proteklom građanskom ratu bili agresori i zločinci, a Hrvati žrtve i oslobodioci.

On podseća da je upokojeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan još 2006. uputio pismo Sinodu Srpske pravoslavne crkve u kome je naveo da je u Hrvatskoj do tada pokršteno više od 30.000 Srba i da taj proces i dalje traje.

Danijel Subašić je imao velikih problema zbog svog porekla u Hrvatskoj
Danijel Subašić je imao velikih problema zbog svog porekla u Hrvatskoj foto: EPA/Vasil Donev

Takođe je podsetio da je predsednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić još 2003. rekao da je od 1991. do te godine samo u Zagrebu oko 20.000 đece pravoslavne veroispovjesti prevedeno u katoličanstvo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.