DISKRIMINACIJA! Ovaj detalj o nemačkoj reprezentaciji niko nije primetio, a bukvalno će vas šokirati! (FOTO)
Foto: Reuters

NEVERICA

DISKRIMINACIJA! Ovaj detalj o nemačkoj reprezentaciji niko nije primetio, a bukvalno će vas šokirati! (FOTO)

Mislili ste da je to nemoguće u 21. veku?! NIJE!!!

Objavljeno: 11:27h

Nemačka je fudbalska velesila. Ipak, samo jedan član nacionalnog tima koji se takmiči na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, veznjak Toni Kros, dolazi iz bivše istočne Nemačke. U razdoblju od 40-ak godina tokom 20. veka, Njemačka je bila podijeljena u dvije odvojene zemlje, Istočnu i Zapadnu. Iako je prošlo skoro 30 godina od ponovnog ujedinjenja, verovalo se da će se nejednakosti između bivše dve države smanjivati. No, danas je u toj reprezentaciji, od 23 igrača samo jedan koji dolazi iz bivše istočne države, pa tako i dalje dominiraju igrači klubova iz zapadne Nemačke. Tokom hladnog rata od kasnih 40-ih do 1990. kapitalistička Zapadna Nemačka bila je saveznica sa Sjedinjenim Državama, a komunistička Istočna Nemačka sa Sovjetskim Savezom.

Nakon nemačkog poraza u Drugom svetskom ratu, pobedničke snage su raspršile sve sportske organizacije u zemlji. Nekoliko godina kasnije, istočnonemačka Vlada ponovo je uvela amaterski fudbal kao program fizičkog vaspitanja u velikim državnim zadrugama koje su se pojavile nakon nacionalizacije privrede. U međuvremenu je u Zapadnoj Nemačkoj početkom 1960-ih godina osnovana Bundesliga - profesionalna fudbalska liga.

Nemačka vs Meksiko
Nemačka vs Meksiko foto: Reuters

Za razliku od svojih zapadnih kolega koji su delovali kao trgovačka preduzeća, istočnonemački klubovi bili su čvrsto kontrolisane organizacije koje je vodila socijalistička država. Istočnonemačka Vlada uložila je u sport. Ali oni su davali prednost olimpijskim reprezentativcima, a ne fudbalskim klubovima.

Neki klubovi iz Istočne Nemačke, poput Magdeburga, postigli su značajan uspeh na međunarodnim takmičenjima. Najveći nacionalni fudbalski trenutak za tu zemlju bio je pobednički gol Jirgena Sparvaserova protiv Zapadne Nemačke tokom Svetskog kupa 1974. održanog u zapadnoj Nemačkoj. Većina Nemaca starijih od 50 godina mogla bi tačno da vam kaže gde su bili u trenutku kad se to dogodilo - bio je to za Istočnu Nemačku trenutak koji se može uporediti s ubistvom Kenedija.

Kako bi se takmičio s međunarodnim klubovima iz kapitalističke Zapadne Evrope koji su bili u mogućnosti da kupe igrače iz celog sveta, klubovi iz bivše istočne Nemačke bacili su se na traženje talenata u lokalnim zajednicama i u akademije mladih fudbalera koje su stvarale domaće talente. Mnogi od tih igrača stasali su upravo u vreme ponovnog ujedinjenja zemlje 1990. godine. U leto 1990, devet meseci posle pada Berlinskog zida, nemačka reprezentacija - sastavljena isključivo od zapadnih Nemaca - osvojila je Svetsko prvenstvo u Italiji. Budući da se zasebne lige Zapada i Istoka još uvek nisu spojile u jedinstveno upravljačko telo, tokom prvenstva na terenu nije bilo niti jednog istočnonemačkog igrača.

Nakon utakmice, trener Franc Bekenbauer optimistički je najavio da će priliv igrača s istoka pridoneti kvalitetu nemačke reprezentacije i učiniti je nepobedivom. No, nemačka fudbalska legenda bila je tek delimično u pravu. Ujedinjena nemačka fudbalska reprezentacija nije postala nepobediva tokom te decenije.

Igrači Istočne Nemačke pridružili su se svojim zapadnonemačkim vršnjacima u nacionalnu fudbalsku ekipu i samo devet od ukupno 20 igrača na Svetskom prvenstvu 2002. godine imalo je zapadnonemačke korene. Igrači iz istočne Nemačke koji su igrali u objedinjenoj ekipi dve decenije po ujedinjenju, bili su rođeni krajem 60-ih i i tokom 70-ih godina te su svi prošli program razvoja mladih talenata.

No, s vremenom ti talenti su nestali i danas s izuzetkom Krosa, nijedan od ostalih igrača u nemačkoj reperezentaciji više nije iz bivše Demokratske Republike Nemačke, a odgovor leži u ekonomiji. Nakon pada Berlinskog zida, najbolji igrači s istoka odmah su se preselili u bivšu Zapadnu Nemačku jer su tamo dobili i veće plate. U međuvremenu, poput ekonomija drugih tranzicijskih zemalja, koje su prešle iz komunizma u kapitalizam, brza reorganizacija privrede Istočne Nemačke dovela je do propasti čitave industrije.

Toni Kros na treningu
Toni Kros na treningu foto: EPA/Mohamed Messara

Slično se dogodilo i s fudbalskim klubovima. Nijedan klub s istoka nije uspeo da uspostavi trajnu prisutnost u Bundesligi, nemačkoj vrhunskoj profesionalnoj ligi. Više ne dobijaju državnu pomoć i ne mogu da privuku neprekidan priliv novca od televizijski prenosa, kao ni bogatih sponzora, kao što je to slučaj s njihovim zapadnim kolegama.

Posledica je bila da su klubovi s istoka bili prisiljeni da radikalno smanje svoje omladinske pogone. Kros je naravno izuzetak, ali on svoj uspeh ne duguje klubovima iz bivše istočne Nemačke.

Naime, njegov otac Roland Kros bio je fudbalski trener. Roland nije samo detektovao veliki potencijal njegovog sina, već je uspeo da razvije njegove sposobnosti. Kad je Kros bio tinejdžer, otac je Tonija poslao u akademsku zajednicu jednog od najuspešnijih evropskih nogometnih carstava - u Bajern iz Minhena.

Na Zapadu je Toni - koji je postao "porodični projekat" - sazreo kao igrač, pre nego što se otisnuo u Real Madrid. Tako danas dominacija Zapada u nemačkom fudbalu zapravo simbolizuje duboku privrednu podelu zemlje koja traje do danas, piše businessinsider.com. BONUS VIDEO UŽIČANI GLAVNA ATRAKCIJA NA MUNDIJALU: Lepotice iz celog sveta su sa njima želele samo OVO, a njih jedino zanimaju Orlovi

(Espreso.co.rs/Express.hr/Businessinsider.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.