DUŠKO TOŠIĆ STAVIO KARIJERU NA KOCKU ZBOG SRBIJE: Ja drugu zemlju nemam, a vi me slobodno kaznite! (VIDEO)
Foto: EPA/Armando Babani

OBAVEZNA LEKTIRA

DUŠKO TOŠIĆ STAVIO KARIJERU NA KOCKU ZBOG SRBIJE: Ja drugu zemlju nemam, a vi me slobodno kaznite! (VIDEO)

Malo ljudi to zna! Zato i jeste takav ratnik

Objavljeno:

Srbija i njeni navijači ne prestaju da bruje o fenomenalnoj igri Duška Tošića u meču protiv Kostarike na Svetskom prvenstvu kada je bio jedan od najboljih u pobedi. Njegova borbenost, požrtvovanost, ratnički mentalitet, spremnost da postavi glavu, gde drugi ne bi nogu, direktno pod kopačku protivnika izazvala je buru oduševljenja među navijačima koji dugo nisu videli igrača koji tako gine u nacionalnom dresu. Razbio je na taj način sve predrasude i sumnje u njegove kvalitete koji su postojale, ali i pokazao kako se bori za dres sa državnim grbom.

Međutim, za one koji ga prate tokom čitave karijere ovo nije bilo toliko iznenađenje, jer je prilično poznato kakav je patriota iskusni štoper koji je prethodne dve sezone proglašavan za najboljeg igrača turske na svojoj poziciji. Mnogi su zaboravili i onu čuvenu priču o tome kako je na kraju krajeva žrtvovao svoju karijeru zbog dresa srpske reprezentacije, jer je možda sigurno mogla biti bolja i išla drugim putem da je, poput nekih, stavio sebe na prvo mesto, a reprezentaciju na poslednje. Ali ne, on to nije učinio, svestan da sa samo 23 godine rizikuje svoju fudbalsku budućnost.

Bila je 2008. godina, Srbija se pod vođstvom Miroslava Đukića spremala za učešće na Olimpijskim igrama u Pekingu, posle srebra osvojenog te godine na Evropskom prvenstvu za mlade igrače u Holandiji. I bio je problem sastaviti tim, jer brojni strani klubovi u kojima su igrali naši igrači nisu želeli da ih puste da igraju na Igrama, jer jednostavno fudbalski turnir nije u kalendaru FIFA, pa samim time i nisu u obavezi da daju dozvolu igračima da igraju za nacionalne timove. Ali to nije bio slučaj sa Tošićem koji je u to vreme bio član Verdera iz Bremena u koji je došao kao pojačanje od koga se mnogo očekuje.

Duško Tošić
Duško Tošić foto: Dado Đilas

Tada se 23-godišnji defanzivac oglušio o zabranu kluba, svestan da time stavlja svoju budućnost u klubu u koji je tek došao na kocku, ali i da če snositi rigorozne sankcije zbog toga. Stavio se na raspolaganje Srbiji, odigrao turnir na Olimpijskim igrama, a pamti se rečenica kojom je to saopštio nadređenima: - Ja drugu zemlju osim Srbije nemam i svestan sam posledica!

S obzirom da nije prošao pripreme sa ekipom jasno je bilo da neće moći da računa na mesto u postavi, ali nikako nije očekivao da će kazna biti takva da će uglavnom mečeve posmatrati sa tribina i uopšte van ekipe, iako je kvalitetom i zalaganjem na treninzima zaslužio da bude u prvoj postavi.

Uz to su trener i sportski direktor nisu želeli ni da mu izađu u susret i omoguće transfer ili pozajmicu u neki klub u kojem bi igrao, iako je on to tražio od njih.

Ipak, na kraju je prešao preko svih tih nedaća koje su ga zadesile, a morao je i da se odrekne sigurne plate od 1.200.000 evra da bi na kraju otišao iz kluba.

foto: AP
foto: AP

Uspeo je da napravi zavidnu karijeru, koju će po okončanju Mundijala nastaviti u kineskom Gvangžu RF-u koji vodi Dragan Stojkovič Piksi. Ipak, pre toga se nadamo da će nam zajedno sa saigračima doneti još radosti nastupima u Rusiji i dogurati što duže na Mundijalu.

BONUS VIDEO ČELIČNA PRATNJA VLADIMIRA PUTINA: Ovako izgleda kolona ruskog predsednika!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.