BEZ BRIGE, PATIKE SE PERU U MAŠINI: Samo obratite PAŽNJU na OVE SMERNICE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PATIKE

BEZ BRIGE, PATIKE SE PERU U MAŠINI: Samo obratite PAŽNJU na OVE SMERNICE!

Patike je najbolje prati na programu za osetljivo rublje, na nižoj temperaturi, npr. na 30 °C

Objavljeno:

Prema portalu Life Hack koji svakodnevno donosi nove savete za čišćenje i održavanje domaćinstva, patike se mogu prati u veš mašini ali oprezno i s nekoliko sitnica na umu...

To se ipak ne odnosi na kožne patike ili antilop kože koja će se verovatno oštetiti na visokoj temperaturi, no platnene, pamučne ili patike od teksasa možete bez straha staviti u mašinu. Na što treba pripaziti:

  • Prvo s obe patike treba skinuti vezice, a ako ih imaju, i uloške. Vezice možete staviti prati zajedno sa odećom koju perete na programu za osetljivo rublje.
  • Pre nego ih operete, vezicama svežite krajeve tako da tvore petlju što će pomoći da se ne gube po rupama i uglovima mašine.
  • Četkom za cipele s patika uklonite prljavštinu; poput ostataka blata i lišća...
  • Stavite vezice u jastučnicu ili u vrećicu za osetljivo rublje (obično je od poliestera i dimenzija od oko 23 x 40 cm).i ubacite u mašinu s tim da, ako ste odabrali jastučnicu, pripazite da nije ni skroz otvorena ni skroz zatvorena; kako biste bili sigurni da sva potrebna voda dolazi do patika, ali i da su zaštićene.
  • Zajedno s njima u mašinu stavite i jedan do dva ručnika kako ne bi jako udarale o unutrašnjost 'bubnja' koji se tako može oštetiti.
1 / 4 Foto: Profimedia

Patike je najbolje prati na programu za osetljivo rublje, na nižoj temperaturi, npr. na 30 °C. Nemojte nameštati jaku centrifugu ili opciju ceđenja jer ih to može oštetiti.

Nakon što mašina završi program pranja ostavite ih da se osuše na zraku i budite strpljivi; jer će im trebati dan do dva da budu skroz suve.

Kako s patika ukloniti mrlje od trave?

Za bele patike od kože i njene imitacije preporučuje se korištenje sode bikarbone. S malo vode se napravi gusta pasta koja se na na patike nanese mekom četkom, pa se s njom dobro istrljaju zaprljani delovi.

Nakon toga se još nanosi s vodom razređeno belo sirće (50:50) koji se izlije na sunđer s kojom se onda polako tapka po patikama dok opet ne postanu izvorno bele.

Na kraju ih se prebriše čistom i suvom krpom.

Za platnene se patike pak savetuje korištenje sanitarnog alkohola jer odmašćuje biljna ulja i ne uništava tkanine.

Bonus video:

05:12

BRZE VESTI 16.02.2022. 13:55

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.