SARMA NA KAKVU NISTE NAVIKLI: Ako ste ludi za MESOM, ovo nije OPCIJA ZA VAS! (RECEPT)
Ilustracija, Foto: Profimedia

ukusno!

SARMA NA KAKVU NISTE NAVIKLI: Ako ste ludi za MESOM, ovo nije OPCIJA ZA VAS! (RECEPT)

Donosimo vam genijalan recept za omiljeno zimsko jelo - sarmu

Objavljeno:

Iako mnogi misle da vegani jedu jako egzotične i skupe namirnice, to nije istina. Većina vegana uglavnom za ručak bira rižu, testeninu, krompir pire ili palentu kao bazu s sosom od raznovrsnog povrća, variva od mahunarki i povrća s hlebom, sendviče s raznim namazima, žitne pahuljice s voćem za doručak, krompire i salatu kao prilog i slično.

Naravno, počaste se i gotovim burgerom, kupovnim popecima, tofuom ili tempehom, no uglavnom su svima na meniju tradicionalna jela u zdravijem i saosećajnijem, veganskom ruhu. To su zapravo jela koji su jeli naši bake i deke kojima su meso, jaja i mleko zaista retko bili na tanjiru.

Donosimo vam genijalan recept za omiljeno zimsko jelo - sarmu! Koja će vas oduševiti u vege izdanju.

Sastojci: - 1 glavica kiselog kupusa - 1 kg svežeg seitana - 2 šoljce polukuhanih žitarica (riža ili ječam) - ½ šoljice nekuvanog prosa - 100 g dimljenog seitana ili tofua - 2 mrkve - 1 peršun - 1 mali celer - 2 glavice luka - 2 do 3 čena belog luka - 4 kašike brašna tip 850 - 2 do 3 kašike soja sosa - 2 kašike skrobnog ili integralnog brašna - so - crvena mljevena paprika - ulje

Priprema:

Odreske seitana koji su marinirali preko noći u soja sosu, uvaljati u brašno i kratko propržiti. Narezati na sitne kockice ili samleti. Dodati sitno naseckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje je kratko poprženo na luku i 4 žlice polubelog brašna. Sve dobro izmešati.

Puniti listove kupusa, koje je prethodno oprano u hladnoj vodi i kom je izvađena debela sredina. Na 2 do 3 kašike ulja lagano zagrejati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da budu prekrivene. Kuvati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuvan.

Na kraju umutiti skrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još soja sosa i uliti u posudu, koju se protrese da se sos rasporedi. Kratko prokuvati i poslužiti uz krompir pire.

Bonus video:

02:32

Kurir dnevni horoskop za 04.02.2022.

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.