SPREMITE ŠKEMBIĆE, PRAVO KAFANSKO JELO: Neodoljivog ukusa, pravo sa JUGA SRBIJE (RECEPT)
Škembići, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

IDEJA ZA OBROK

SPREMITE ŠKEMBIĆE, PRAVO KAFANSKO JELO: Neodoljivog ukusa, pravo sa JUGA SRBIJE (RECEPT)

Dodati sitno seckan beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire

Objavljeno:

Neki kažu: škembići su kafansko jelo! Drugi opet tvrde da je to "pravo muško jelo"! Bilo kako bilo, ova gastronomska avantura može da počne upravo u vašoj kuhinji.

Potrebno je: 1 kg svinjskih ili junećih škembića; 1 veza zeleni; 1 celer; mešavina začina po ukusu; 4 čena belog luka; 2 lovorova lista; 1/2 kašičice bibera u zrnu; 5 glavica crnog luka; 100 g mesnate suve slanine; 50 g paradajz pirea ili gustog soka; peršunov list; 1 puna kašika masti; 4-5 kašika brašna; 1 kašičica mlevene slatke paprike.

Priprema: Škembiće očistiti i oprati, a potom staviti u lonac i naliti vodom. Dodati seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i 2 čena belog luka, lovorov list i biber u zrnu. Sve ostaviti da se kuva oko 4 do 5 sati. Kuvane škembiće ohladiti i iseći na šire trake.

U šerpi zagrejati mast, pa dodati sitno seckane 4 glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list. Ubaciti sitno seckanu slaninu, pa sve lepo propržiti oko 4-5 minuta. Zatim sipati 4-5 kašika brašna i neprestano mešati dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodati sitno seckan beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.

Sipati 1,5 l vode i dodati škembiće, pa ih kuvati još 15-20 minuta. Pred kraj kuvanja začiniti i zaljutiti po ukusu.

(Espreso / JužnaSrbija.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.