AKO IMATE ZATVOR, JEDNA STVAR ĆE VAS POTPUNO OTVORITI: Zažalićete što niste to znali
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

AKO IMATE ZATVOR, JEDNA STVAR ĆE VAS POTPUNO OTVORITI: Zažalićete što niste to znali

Zima je, svi se brzo razbolevaju, a pritom je mnogi žele smršati - u jednom i drugom pomažu suve šljive

Objavljeno: 20:55h

Suve šljive neprocenjiv su izvor zdravlja. Dok izgledom podsećaju na velike, crne grožđice, njihova unutrašnjost pruža brojne zdravstvene dobrobiti.

Pomažu kod zatvora

Jedna šolja suvih šljiva ima čak 12,4 grama vlakana. Upravo će ta vlakna pomoći ljudima koji pate od hroničnog zatvora. Istraživanja pokazuju da su pacijenti s hroničnim zatvorom doživeli bolji oporavak od pola šolje suvih šljiva dnevno nego od psyllium vlakana.

Spas kod osteoporoze, ateroskleroze i zgrušavanja krvi

Neodstaje li vašem organizmu vitamina K, posegnite za suvim šljivama. Naime, jedna porcija suvih šljiva osigurava 129 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K koji značajno pomaže u zgrušavanju krvi.

Bitne za zdravlje očiju

Osim što obiluju vitaminom K, iznimno su bogate i vitaminom A. U porciji suvih šljiva nalazi se 27 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Samim su time suve šljive dobar izbor za zdravlje očiju – vitamin A poboljšava vid noću i štiti rožnicu, a koristan je i za imunu sistem u celini.

Snižavaju nivo šećera u krvi

Suve šljive mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. One obiluju visokim udelom topivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi, smanjujući vreme zadržavanja hrane u želucu.

Topiva vlakna i flavonoidi, koji su takođe u značajnim količinama prisutni u suvim šljivama, od velike su važnosti jer pridonose povećanju osetljivosti tela na inzulin.

Bitne su za našu kožu i kosu

1 / 5 Foto: Profimedia

Vitamini i minerali prisutni u šljivama pridonose lepoti i zdravlju kože smanjujući proces starenja i odgađajući pojavu bora. Riznica su i željeza, čiji nedostatak može uzrokovati opadanje kose.

Kako vegetarijanci nadoknađuju B12 i željezo?

Ono na što svakako trebate paziti jest činjenica da sadrže jako puno kalorija. Samo šest do osam komada sadrži čak 150 kalorija. Cela šolja suvih šljiva ima gotovo 500 kalorija! S obzirom na to da ćete se "zasititi" i zadovoljiti svoju potrebu za šećerom, primerenom konzumacijom mogu vam pomoći i u mršavljenju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.