EVO KAKO DA ZNATE DA LI VAM JE KUJICA PREHLAĐENA! Postoje JASNI ZNACI, mnogi vlasnici ih IGNORIŠU (FOTO)
Pas Zorica, Foto: Profimedia

obratite pažnju

EVO KAKO DA ZNATE DA LI VAM JE KUJICA PREHLAĐENA! Postoje JASNI ZNACI, mnogi vlasnici ih IGNORIŠU (FOTO)

Prethodnih dana Srbiju je zahvatio snežni talas, praćen temperaturama koje ponekad idu duboko u minus!

Objavljeno:

Upravo po ovakvom vremenu psi su osetljiviji nego inače, kao i ljudi, naročito kada se temperatura naglo menja, pa samim tim prehlada kod pasa postaje normalna stvar.

Prethodnih dana Srbiju je zahvatio snežni talas, praćen temperaturama koje ponekad idu duboko u minus. Nakon toga je usledila nagla promena i otopljenja, a sada ponovo temperatura teži minusu.

Naravno, ko još voli da bude bolestan? Kao i kod ljudi, i kod pasa moramo da umemo da prepoznamo simptome i da na vreme reagujemo. Nijedan vlasnik, pa ni mi, ne bi voleo da dovede svog ljubimca u situaciju da pati.

1 / 39 Foto: Profimedia

Simptomi

Pas koji ima neki zdravstveni problem može pokazivati veliki broj različitih simptoma, što znači da je veoma važno na vreme ih otkriti i reagovati.

Jedan od prvih simptoma bolesti i prehlade koji se može pojaviti jeste izbegavanje čvrste hrane i izbor tečnije ishrane. Ovaj simptom ukazuje na problem sa respiratornim organima (tj. na prehladu), mada može da bude i pokazatelj problema sa zubima/desnima. Bolest može (mada i ne mora) da bude praćena povišenom temperaturom. Ukoliko Vaš ljubimac ima visoku temperaturu, postoji velika verovatnoća da će izbegavati hranu uopšte, a ne preferirati samo tečnu. Povraćanje i mučnina takođe mogu da budu jedan od simptoma prehlade kod pasa, ali ovaj simptom ume često da zavara vlasnike, nateravši ih da pogrešno pomisle da se radi o problemu sa želucem.

Kod najzapuštenijih slučajeva javljaju se kašalj, apatija, kao i potpuno odbijanje hrane.

Psi lutalice, Pas, Psi
foto: Beta / Dragan Gojić

Lečenje

Lečenje zavisi od faze u kojoj se bolest nalazi. Uglavnom se pribegava klasičnom lečenju antibioticima, a da li će terapija biti injekciona ili tabletama, zavisi od toga koliko je problem ozbiljan.

Od skoro, u Srbiji se pojavio sirup VeTussin koji predstavlja jedini veterinarski sirup za ublažavanje negativnih posledica kašlja.

U svakom slučaju, ukoliko uočite da je problem ozbiljan, nikako ne pokušavajte da ga rešite na svoju ruku, već idite direktno kod veterinara koji će Vam najbolje pomoći da ga rešite i propisaće Vam najbolju terapiju za Vašeg ljubimca.

Psi, Pas, Kuče, Kuca
foto: Printscreen/Instagram

Preventiva

Da ne biste došli u situaciju da morate lečiti ljubimca, veoma je važno da se pozabavite preventivom. Dobra preventiva je jedan od najznačajnijih faktora zaštite kada je u pitanju prehlada kod pasa kao i ostale pretnje.

Pod preventivom se najčešće podrazumevaju: redovna vakcinacija, regulisanje kvaliteta ishrane ljubimca, čišćenje od parazita itd. Ovo su samo neke od preventivnih aktivnosti kojima možete sačuvati zdravlje Vašeg psa. Takođe je jako važno da tokom zimskog perioda ne uskratite vašem ljubimcu fizičke aktivnosti. Ukoliko je hladno, ne morate se zadržavati napolju, ali je svakako važno da dva do tri puta dnevno prošetate vašeg ljubimca. Pored šetnje, postoje još neke aktivnosti koje možete praktikovati, kao i igre za psa o kojima smo pisali ranije.

Psi
foto: Profimedia

Pored mogućih prehlada kod pasa, nikako ne zaboravimo na to da u zimskom periodu često dolazi i do povreda šapa i noktiju pasa, zbog čega se toplo preporučuje korišćenje zimske garderobe i specijalnih čizmica koje će štititi Vašeg ljubimca tokom šetnje. Posle šetnje, obavezno treba pažljivo isprati šape i donji deo stomaka mlakom vodom. Takođe uvek možete koristiti i specijalne kreme koje sprečavaju povrede, tako što ćete ih jednostavno namazati na jastučiće šapa.

Kada je reč o psima koji ne žive u kući/stanu zajedno sa vlasnikom, već u dvorištu, neophodno je što bolje izolovati njihovu kućicu kako bi se u njoj zadržavala toplota tokom zimskog perioda.

Osim svega navedenog, postoje i rase koje ne vole zimu i teže je podnose od drugih rasa. To su psi koji imaju kraću dlaku, niži psi i psi sa kraćim nogama (jer se njihov stomak nalazi bliže zemlji), kao i psi sa kraćom njuškom. Kao tipični primeri ovakvih pasa, mogu se navesti mops, francuski i engleski buldog, itd.

Psi
foto: Profimedia

Bonus video:

01:37

NA ULICAMA SU NAPUŠTENI VLASNIČKI PSI, A NE LUTALICE! Istraživali smo zašto dolazi do napada na čoveka i kako taj problem rešiti

(Espreso / Petguards.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.