STARO VEROVANJE KAŽE DA 2 NAMIRNICE OBAVEZNO MORAJU DA BUDU NA TRPEZI: Ispoštujte OVO PRAVILO za NOVOGODIŠNJU NOĆ
Nova godina, Foto: Profimedia

IZ NARODA

STARO VEROVANJE KAŽE DA 2 NAMIRNICE OBAVEZNO MORAJU DA BUDU NA TRPEZI: Ispoštujte OVO PRAVILO za NOVOGODIŠNJU NOĆ

Stara narodna verovanja kažu da za novogodišnju noć na vašoj trpezi obavezno treba da se nađu riba i grožđe, a evo i zašto

Objavljeno: 20:14h

Jela koja pripremamo za Novu godinu i praznike nose sa sobom određenu simboliku sreće, napretka i blagostanja, pa treba da budu pažljivo izabrana.

Stara narodna verovanja kažu da za novogodišnju noć na vašoj trpezi obavezno treba da se nađu riba i grožđe, a evo i zašto.

Grožđe

Grožđe je, pre svega, simbol zdravlja i jačine, pa se preporučuje da pojedete nakon ponoći tačno 12 zrna grožđa, za svaki mesec po jedno, kako biste u predstojećoj godini svakog meseca bili zdravi.

Riba

Budući da i za novogodišnju noć traje Božićni post, riba bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi. Pored toga, ona simboliše nesmetano kretanje, kretanje bez prepreka, pa vam nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi ići od ruke.

Osim tih namirnica, tradicionalna jela na svakoj prazničnoj trpezi uglavnom su kupus salata, pečenje i torta, a ako se pridržavate Božićnog posta, podrazumeva se da ćete ova jela izuzeti tokom novogodišnje noći.

Kako da prema pravilima postavlja trpeza, možete da pročitate ovde.

Naravno, vi sami treba da izaberete šta ćete spremati od jela za Novu godinu i predstojeće praznike, a ovo možete shvatiti samo kao staro verovanje kojeg ne morate da se pridržavate.

(Espreso / Stil.kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.