TATAR BIFTEK SE PRAVI OD ŽIVOG MESA, SMETE LI DA GA PROBATE? Ovaj recept za njega MORATE ZNATI!
Meso, Foto: Profimedia

recept

TATAR BIFTEK SE PRAVI OD ŽIVOG MESA, SMETE LI DA GA PROBATE? Ovaj recept za njega MORATE ZNATI!

Tartar biftek se najčešće jede kao predjelo namazan na prepečen hleb ili dvopek sa maslacem

Objavljeno:

Kako se pravi tatar biftek, kod nas poznat i kao tartar biftek od živog mesa.

Tatar biftek je delikates koji se dobija od živog mesa. Vrlo je ukusan i kada se dobro spremi predstavlja gastronomsku poslasticu. Tatar biftek je pašteta od živog mesa. Poreklo kako je nastao Tatar bifteka vezuje se za Sibir i narod Tatara, koji su spremali sveže meso govedje ili konjsko meso sa začinima. S obzirom da u srednjem veku nije bilo frižidera a Tatari su bili nomadski narod koji se stalno kretao po širokim stepama, nije bilo lako održati meso a često nije bilo ni granja za vatru, tako da su se dosetili da usitne živo meso i pomešaju sa začinima, kako bi dobili koliko toliko ukusan obrok.

Vremenom je recept za Tatar biftek usavršavan, posebno u Rusiji, odakle i dolazi način kako se sprema Tatar biftek. Danas svaki bolji restoran u svetu ima svoj recept za Tatar biftek i od načina na koji kuvar ume da napravi pikantan mesni namaz, možete proceniti i kvalitet kuhinje. Kod nas se Tatar biftek često naziva i Tartat biftek, što nije jezički ispravno, jer kao što rekosmo, jelo je nastalo od Tatara.

Recept za Tatar Biftek – sastojci

300-400 g bifteka

0,2 dl ulja

1 žumance

½ glavice crnog luka

sok od ½ limuna

kašičica senfa

kašičica kečapa

6 zrna kapra

5-6 kornišona

2 čena belog luka

ljuta papričica, po ukusu

pola kašičice vorčester sosa

ljuta papričica po ukusu

so i biber

0,2 dl konjaka

Kako se priprema Tatar biftek

Najbolje je da dok pripremate Tatar biftek proveravate njegov ukus i dozirate sastojke po želji. Neke od sastojaka možete ukloniti a neke možete i dodati, sve po vašem ukusu i kreaciji.

1. Kupiti svež biftek i sitno ga iseckati na uske tračice. Pomešati ga sa malo soli i uljem, i ostaviti da se marinira preko noći u frižideru.

2. Uzeti ujutru činiju i umutiti žumance sa ostatkom ulja, limunovim sokom, kečapom i senfom. Kada je smesa penasta dodavati meso i ostale sastojke po želji. Svi sastojci treba da budu sitno iseckani.

3. Kada je smesa za biftek gotova, proverite ukus i ako je sve u redu, stavite tartar biftek u kalup da se napravi forma, pa ga stavite na veliki tanjir i aranžirajte peršunom, lukom, kaprom, paradajzom, ili stavite jedno žumance na vrh i krupnije mleveni biber, kako se često čini u svetskim kuhinjama.

Tartar biftek se najčešće jede kao predjelo namazan na prepečen hleb ili dvopek sa maslacem. Pije se crveno vino, odgovara mu Merlot ili naš Vranac.

(Espreso/Bastabalkana)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.