KAKO KOMPLEKS PEPELJUGE UTIČE NA DEVOJKE? Psiholog objasnio sve do DETALJA, ukazao i na REŠENJE
Usamljenost, Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA

KAKO KOMPLEKS PEPELJUGE UTIČE NA DEVOJKE? Psiholog objasnio sve do DETALJA, ukazao i na REŠENJE

Upravo suočavanje sa tim izazovima je bitno kako bi izašle iz svoje zone komfora

Objavljeno:

Takozvani kompleks Pepeljuge danas je zastupljen kod mnogih devojaka, a većina njih toga nisu ni svesne.

On nastaje kod onih koje su poznate kao devojke koje čekaju “princa na belom konju”, sanjaju o životu iz bajke i nisu spremne za velike izazove.

Upravo suočavanje sa tim izazovima je bitno kako bi izašle iz svoje zone komfora.

Ovaj kompleks označava neprihvatanje realnosti, a to je psihološki problem koji je prvi proučavao psiholog Kolet Douling. Ona ga je definisala kao kompleks Pepeljuge, a prema njenom mišljenju, njegovu suštinu čini podsvesna želja žene da odgovornost za svoj život prenese na druge ljude.

Ona čeka da se pojavi muškarac koji će joj promeniti život i usrećiti je. Sve se svodi samo na čekanje, dok ona sama ne preduzima nikakve mere. Čak i kada ostvari vezu, Pepeljuga je emocionalno zavisna od muškarca i živi za njega i kroz njegove želje, uspehe i ciljeve.

Na stvaranje ovog kompleksa u velikoj meri uticalo je savremeno doba, odnosno filmska industrija koja je publici plasirala romantične filmove u kojem gotovo svaka devojka upoznaje svog princa na belom konju, a zatim žive srećno do kraja života.

Gledajući takve filmove, niko nije skrenuo pažnju mladim devojkama da je realnost često drugačija. Osim filmske industrije, kompleks Pepeljuge može se prepoznati i kao deo patrijarhalnog društva, u kojem dominira figura oca, a žena je uvek potčinjena.

Posledice ovog kompleksa

Kao prvo, ovo su žene kojima nikako ne polazi za rukom da pronađu adekvatnog partnera za sebe, a razlozi su uglavnom zato što imaju neadekvatne kriterijume. Uglavnom u svom budućem partneru vide “spasitelja”, nekoga ko će ih izbaviti iz situacije u kojoj se trenutno nalaze, nekoga suviše moćnog ili bogatog.

Neadekvatni kriterijumi pri pronalasku partnera dovodi ih do toga da ulaze iz veze u vezu, a sve to kompletno utiče na njihov emocionalni i psihološki razvoj. Osim toga, sklone su da trpe nasilje u partnerskom odnosu verujući da će se partner promeniti i retko kada preuzimaju odgovornost.

Šta je rešenje?

S obzirom da žene koje pate od kompleksa Pepeljuge imaju obrasce ponašanja koje je potrebno promeniti iz korena, moraju prvo biti spremne na taj proces za koji je potrebno dosta vremena. Najpre moraju da raskrste sa detetom u sebi i da shvate da život nije bajka.

Da bi upoznale partnera koji im odgovara, treba da otvore svoje srce, da razgovaraju same sa sobom i shvate zašto one vrede i da im nije potreban neko ko će im popuniti “prazninu” i zbog koga će vredeti još više.

Treba da osvestite svoje realne želje, potrebe i ciljeve. Moraju da shvate da neće drugi uvek biti tu da im pomognu i podrže ih, da moraju da se bore same i da im spasioci nisu potrebni.

Kad nauče da cene sebe, tek tada će moći da uđu u zdravu emocionalnu vezu.

(Espreso / Sensa.mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.