HLEB SE UBUĐAO, A VI POJEDETE "ČISTI" DEO: Evo zašto vam to više U ŽIVOTU NEĆE PASTI NA PAMET!
Hleb, Foto: Profimedia

buđav lebac

HLEB SE UBUĐAO, A VI POJEDETE "ČISTI" DEO: Evo zašto vam to više U ŽIVOTU NEĆE PASTI NA PAMET!

Većina plesni koja utiče na hranu je vrsta gljivica, verovatno jedno od najtajnovitijih kraljevstva na Zemlji koje je odvojeno od životinja i biljaka kao eukarioti.

Objavljeno: 10:27h

Mnogi ljudi imaju običaj odrezati buđavi deo hleba i ostatak normalno jesti. Sada je objašnjeno koje opasnosti se kriju iza jedenja delova buđavog hleba koji izgledaju nenačeti, piše IFLscience.

Većina buđi koja utiče na hranu je vrsta gljivica, verovatno jedno od najtajnovitijih kraljevstva na Zemlji koje je odvojeno od životinja i biljaka kao eukarioti. Njihova plodna tela glasno i ponosno sede na bilo kojem tlu za koje su se pričvrstili, ali ispod njih besni rat gljiva i domaćina koji se proteže izvan vidljive buđi koju možemo videti na površini hleba. Sluzava buđ, organizam koji može agregovati kako bi formirao koloniju i kretao se okolo, nije uključen u ovu skupinu jer su zapravo vrsta amebe.

Problem je u tome što, kad hleb počne da buđa, ne postoji čisti deo hleba. Telo plesni je građeno od gustog sastava cevastih stanica bez hlorofila, obično bezbojnih. Te vlaknaste stanice zovu se hife, zbog kojih plesan izgleda paučinasto i pahuljasto. Hife rastu kao isprepletena mreža i nazivaju se micelij.

Buđav hleb može oštetiti bubrege i jetru

Buđ su mikroskopske gljivice, a postoji nekoliko vrsta od kojih neke u hranu otpuštaju mikrotoksine, zbog kojih se s vremenom ljudi mogu jako razboleti. Oni koji jedu buđav hleb imaju veću verovatnoću za oštećenje bubrega i jetre te oslabljenje imuniteta.

“Učinci nekih mikotoksina koji se prenose hranom su akutni sa simptomima teške bolesti koji se pojavljuju brzo nakon konzumiranja prehrambenih proizvoda kontaminiranih mikotoksinima”, navodi Svetska zdravstvena organizacija (WHO) na svojoj web stranici. “Drugi mikotoksini koji se pojavljuju u hrani povezani su s dugoročnim učincima na zdravlje, uključujući indukciju raka i imunološki nedostatak. Od nekoliko stotina dosad identifikovnih mikotoksina, desetak ih je privuklo najveću pozornost zbog svojih teških učinaka na zdravlje ljudi i njihovog pojavljivanja u hrani.”

Privlačnost dobrog sendviča je neosporna, ali ne vredi rizikovati svoje zdravlje. Ako ste zabrinuti zbog bacanja hrane, uvek možete zamrznuti sveži hleb kako biste ga duže zadržali.

(Espreso/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.