KAKO DA PRAVILNO NEGUJETE RUKE TOKOM ZIMSKIH DANA? Evo kako da sprečite KATASTROFU
Krema za ruke, Foto: Profimedia

nega ruku tokom zime

KAKO DA PRAVILNO NEGUJETE RUKE TOKOM ZIMSKIH DANA? Evo kako da sprečite KATASTROFU

Ipak, trebalo bi da imate na umu da nije svejedno kada i kako ćete namazati ruke.

Objavljeno:

Kreme za ruke su sastavni deo nege nevezano za godišnje doba, ali su ipak njen važniji činilac kada nastupe hladni dani. Spoljni uticaji, zimsko vreme, kiša, sneg i vetrovi isušuju kožu ruku, narušavaju njenu barijeru i često dovode do neprijatnog svraba, perutanja, pa čak i do pucanja.

Kako biste sve ovo izbegli, trebalo bi da pratite nekoliko osnovnih koraka nege, da u hladnim danima za pranje ruku koristite nežne, hidrantne sapune, a potom u debljem sloju namažete kvalitetnu kremu za ruke, koja će doprineti očuvanju zdravlja kože na rukama.

Ipak, trebalo bi da imate na umu da nije svejedno kada i kako ćete namazati ruke.

Dermatolozi tvrde da je najbolji efekat za kožu ukoliko kremu nanesete odmah posle pranja ruku, odnosno u toku od dva minuta, što će, kažu, koži povratiti vlažnosti.

- Ako čekate predugo, propustićete taj kratki period da sve hranljive sastojke utrljate u kožu pre nego što sva voda sa ruku ispari - kaže kozmetičarka Vitni Bou.

Kada voda ispari (proces poznat kao transepidermalni gubitak vode), to će vašu kožu učiniti suvljom nego što je bila, posebno ukoliko ruke perete vrućom vodom, koja još brže isparava.

Redovnim korišćenjem kreme za ruke sačuvaćete koži na rukama, učinićete da bude zdrava, meka i nežna.

Hidrantna krema bi uvek trebalo da vam bude negde u blizini, kako biste posle svakog pranja ili dezinfikovanja ruku mogli da je nanesete.

Ovo, naravno, ne znači da bi kremu za ruke trebalo da koristite samo kada su vam ruke vlažne. Ukoliko se često nalazite u suvom okruženju, a ruke su vam grube i isušene, svakako je dobro da je nanosite i u međuvremenu.

Koje kreme su najdelotvornije?

Kada je reč o izboru kreme, preporučuju se one sa hranljivim uljima i puterima bogatim masnim kiselinama.

Osim toga, krema koja se smatra dobrom, sadrži veliki procenat glicerina koji hidrira, pored toga dobar izbor su i one sa ureom, ši puterom, pantenolom i biljnim uljima poput jojbinog, bademovog, maslinovog i ulja nevena.

Kreme koje sadrže mineralna ulja poput vazelina i parafina, sprečavaju zadržavanje vlažnosti i nemaju efekat nege.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.