ANANAS MOŽETE SAMI UZGAJATI U KUĆI: Pa čak i u zatvorenom prostoru, EVO KAKO!
Ananas, Foto: Profimedia

neverovatno

ANANAS MOŽETE SAMI UZGAJATI U KUĆI: Pa čak i u zatvorenom prostoru, EVO KAKO!

Kada se biljka ukoreni, možete je presaditi u veću saksiju, koristeći istu zemlju

Objavljeno: 20:46h

Ananas je biljka iz porodice Bromeliaceae koja potiče iz Južne i Centralne Amerike, a osim što je ukusna i osvežavajuća poslastica, njegov egzotični plod dobro uspeva i kao sobna biljka. Naime, za uzgoj ananasa u zatvorenom ne morate da živite u tropskom okruženju ili da imate staklenik, a oni koji ga imaju kažu da je vredan truda, a u nekim zemljama se čak smatra i simbolom gostoprimstva i dobrodošlice.

Evo kako da uzgajate ananas tako da može da izraste u prelepu, lisnatu kućnu biljku čak iu zatvorenom prostoru.

Kupite ananas koji je zreo i ima zdrav vrh sa puno zelenih listova.

Oštrim nožem odrežite vrh ananasa, pored 'krune' biljke. Isecite i plodove koji se lepe za krunu da biste sprečili truljenje, zatim ogulite par donjih listova sa osnove krune da biste otkrili deo korena i male izbočine koje su zapravo mladi koreni koji će izrasti u novu biljku.

Odvojite koren i ostavite da se isečeni kraj osuši. Ovo može potrajati nekoliko dana. Kada je donji deo vrha ananasa suv na dodir, možete ga staviti u saksiju sa zemljom, idealno bi bilo da zemlja bude kisela i dobro drenirana, kako biste izbegli rizik od truljenja korena.

Koliko vode i sunčeve svetlosti treba biljci ananasa

Zemlja treba da bude blago vlažna dok se ne razviju koreni, što može potrajati i do dva meseca. Da biste smanjili mogućnost gubitka vlage iz biljke, stavite je u veliku, providnu plastičnu kesu koju možete labavo zatvoriti na vrhu. Plastična kesa održava visoku vlažnost dok biljka pušta korenje. Stavite ga u prostoriju sa jakim, indirektnim svetlom, ali ne na direktnom suncu.

Kako se brinuti za biljku ananasa

Kada se biljka ukoreni, možete je presaditi u veću saksiju, koristeći istu zemlju. Postavite biljku na mesto koje prima najmanje šest sati svetle, indirektne sunčeve svetlosti dnevno. Zalivajte ga tek kada se zemlja osuši i dva puta mesečno đubrite đubrivom za sobne biljke. Leti ga možete staviti na otvoreno, ali senovito mesto, ali će morati da provede zimu u zatvorenom prostoru. Posle otprilike godinu dana, biljku ananasa će morati da se premesti u veći lonac, a može proći i do tri godine pre nego što dobijete plod, pa budite strpljivi. Međutim, taj ananas neće biti veliki kao onaj iz prodavnice, piše Real Simple.

(Espreso/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.