Mama ili tata? Istraživanje otkrilo od koga nasleđujemo inteligenciju
Foto: Profimedia

nakon istraživanja...

Mama ili tata? Istraživanje otkrilo od koga nasleđujemo inteligenciju

Nemački naučnici došli su do spektakularnog otkrića koje će uticati na sklapanje mnogih brakova
Objavljeno:

Nova istraživanja dokazala su da se ljudi rađaju sa uslovljenim genima koji se ponašaju na različite načine u zavisnosti od toga da li su nasleđeni od majke ili od oca. Dalja istraživanja pokazala su da su majke odgovorne za to koliko će dete biti inteligentno.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Godinama se već zna da je inteligencija nasledna komponenta, ali se sve do nedavno verovalo da očevi i majke imaju jednaku ulogu u tom naslednom procesu. Međutim, nekoliko studija pokalao je da deca imaju više šanse da naslede inteligenciju od majki jer su ti geni locirani na X hromozima (kojih majke imaju dva).

foto: Profimedia

Istraživači sa univerziteta u Ulmu u Nemačkoj dokazali su da se mnogi geni, posebno oni koji se odnose na kognitivne sposobnosti, nalaze na X hromozomima. Ipak, važno je znati i da genetika nije jedina odgovorna za inteligenciju deteta.

Da li dve različite osobe mogu da sanjaju isti san? (FOTO) (GIF)

Druge studije pokazale su i da majke imaju ključnu ulogu u emotivnom razvoju deteta, u velikoj meri zbog fizičkog i emocionalnog kontakta.

Primera radi, naučnici sa univerziteta u Minesoti otkrili su da dete staro dve godine koje je formiralo jaku povezanost sa majkom ima veći kapacitet za igranje kompleksnih dečjih igara. Istraživanje je pokazalo da jaka veza sa majkama neguje prirodnu radoznalost, kao i da jača poverenje kako bi se lakše rešavali problemi.

(Espreso.co.rs / Dnevno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.