ZNAKOVI DA STE UPALI U KRIZU SREDNJIH GODINA: Promena težine, glavobolje, A TU NIJE KRAJ!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija

simptomi

ZNAKOVI DA STE UPALI U KRIZU SREDNJIH GODINA: Promena težine, glavobolje, A TU NIJE KRAJ!

Ako primetite da voljena osoba ima poteškoća u obavljanju svakodnevnih zadataka ili u vezi, vreme je da razgovarate sa njom i razgovarate sa njom o tome da li je ono kroz šta prolazi ozbiljnije

Objavljeno: 21:04h

Kriza srednjih godina je u osnovi borba sa sopstvenom „konačnošću“. Naša konačnost ili smrtnost može postati posebno vidljiva kada imamo zdravstvenih problema, doživimo tranziciju, dostignemo prekretnicu ili izgubimo voljenu osobu, objašnjava dr Heder Z. Lajons, terapeut iz Baltimora, SAD, ističući da srednja godina može biti osetljivo vreme kada pojedinci osećaju impuls da postignu i stvore više smisla u svom životu nego inače.

„To je takođe vreme kada su odrasli u većem riziku od razvoja poremećaja raspoloženja poput depresije“, dodala je ona.

- Postoji mnogo načina na koje se može manifestovati kriza srednjih godina. Ovo može biti odlično vreme za prilagođavanje ciljevima i pomirenje sa prošlošću. Često pitanje je, 'Da li sam dovoljno?' u centru ove životne faze. Kada neko ne može da odgovori na to pitanje iskrenim i ranjivim načinom razmišljanja, može doživeti haos - dodao je licencirani profesionalni savetnik dr Mark Mejfild.

U svakom slučaju, korisno je biti svestan monumentalnih promena (emocionalnih, mentalnih i fizičkih) do kojih može doći kada neko dostigne srednje godine.

Umesto da donosite impulsivne odluke usred ovih osećanja, dr Mejfild predlaže da ovaj trenutak iskoristite kao vreme za ozbiljnu samorefleksiju i prilagođavanje: „Predložio bih vam da preispitate pojam krize srednjih godina i zamenite ga nečim poput refleksije srednjih godina'.

„Ako primetite da voljena osoba ima poteškoća u obavljanju svakodnevnih zadataka ili u vezi, vreme je da razgovarate sa njom i razgovarate sa njom o tome da li je ono kroz šta prolazi ozbiljnije“, kaže dr Lajons.

Ovo su najčešći znaci krize srednjih godina:

'Dobitak ili gubitak težine'

Kriza srednjih godina često ima slične karakteristike kao i depresija, a drastične promene u težini su jedna od njih, kaže Dženifer Vikam, licencirani profesionalni konsultant za zdravstveni sistem na klinici Mejo. Američko psihološko udruženje takođe navodi da je povećanje ili gubitak težine jedan od mnogih faktora koji mogu ukazivati na to da osoba ima emocionalnu krizu.

Prema Vikamu, iako neke promene mogu biti normalan deo srednjih godina, ako vi ili voljena osoba doživite neku karakternu ili iznenadnu promenu, dobra je ideja da potražite stručnu podršku u vidu terapeuta.

Gubitak životnog entuzijazma

Ako ste vi ili neko koga poznajete iznenada izgubili interesovanje ili entuzijazam za stvari u životu u kojima ste nekada uživali, to bi mogao biti znak predstojeće emocionalne krize - a možda i nešto što bi se moglo definisati kao kriza srednjih godina. Prema autoru samopomoći Jochevedu Golani, apatija dodaje dublji, složeniji sloj krizi srednjih godina jer može uticati na to koliko je osoba spremna da pomogne sebi ili potraži pomoć.

Kristin Hjuber, član saveta trenera Forbsa, ohrabruje one koji se osećaju apatično da svakodnevno razmišljaju o tome šta imaju pozitivno u životu.

- Moj glavni savet je da cenite ono što imate u životu, a zatim svaki dan radite nešto da oblikujete svoj život onako kako želite. Odlučno idite napred, ostavite prošlost u prošlosti – savetuje Hueber.

Glavobolja i gastrointestinalni problemi

Nije tajna da psihičke teškoće mogu rezultirati fizičkim ispoljavanjem problema, a krize srednjih godina se od toga ne razlikuju mnogo. Glavobolje i gastrointestinalni problemi za koje se čini da nemaju nikakav fizički uzrok, a najčešće ne reaguju na uobičajene medicinske lekove, često su povezani sa ovom vrstom emocionalne krize, navodi Klinika Mejo. ,

U članku za Los Anđeles tajms, dr Jolanda Rid Šasijakos beleži pacijentkinju koja je počela da oseća fizičke simptome, a posebno intenzivne migrene, zbog stresora koje je osetila u srednjim godinama. Chasiakos je preporučio kombinaciju lekova na recept za ublažavanje migrene i stručno savetovanje.

Preispitivanje: 'Da li sam na pravom putu?'

– Jedna od stvari koja se može desiti na početku krize srednjih godina je osećaj neprilagođenosti životu koji vodite. Postoji tendencija da se u srednjim godinama ’zaustavite’ i „pauzirate“ i zapitate se da li ste na pravom putu – kaže dr Ludvig.

Drugim rečima, osećate potrebu da sebi date snažnu procenu o tome gde ste želeli da budete u životu u odnosu na to gde ste zapravo. Možda ćete shvatiti da ste sledili snove koje su vam roditelji postavili ili da ste sledili „društvena pravila“.

Međutim, imajte na umu da period samorefleksije može biti pozitivan, jer vas može dovesti do toga da eliminišete one stvari koje više nisu sinhronizovane sa onim što ste danas.

Takođe, studija Britanskog psihološkog društva iz 2016. godine pokazala je da će pojedinci koji doživljavaju krizu ili srednje godine postati ultra fokusirani na svoju svrhu u svetu i verovatno će pronaći kreativna rešenja za svoje izazove.

'Donošenje impulsivnih odluka'

Kao rezultat traženja duše, moguće je da ste izvukli neke značajne zaključke o stanju u vašem životu, na primer da vaš brak nije romantičan kao što ste se nadali ili da vam karijera više nije ispunjena.

„Opasnost je kada neko donese impulsivnu odluku zasnovanu na tim osećanjima koja možda neće dovesti do terapijskog ishoda“, kaže dr Ludvig.

Postupanje pre nego što razmislite o mogućim dugoročnim posledicama napuštanja supružnika ili napuštanja posla može vas dovesti do žaljenja.

'Odbijanje prilika ili postavljanje novih granica'

Ako nađete sebe kako aktivno i samouvereno kažete „ne“ određenim stvarima i postavljate nove granice u svom životu, to bi mogao biti znak krize srednjih godina. Na sreću, ova promena nije nužno loša stvar.

- Za neke bi kriza srednjih godina mogla da se manifestuje u radnjama kao što su stvaranje novih veza, uživanje u plodovima svog rada kroz nove kupovine ili avanturistička putovanja ili promenu izgleda. Za druge, kriza srednjih godina se može videti u onome što odluče da ne rade, kao što je odbacivanje prilika ili postavljanje novih granica koje sugerišu da se pređe na definisanje života za sebe, a ne prema standardima drugih ljudi, objašnjava dr Lajon.

Češće se javlja nesanica

Ako ste žena srednjih godina i mislite da ne možete da spavate noću, sasvim je moguće da iza okretanja u krevetu stoji menopauza ili druge hormonske promene. Američka Nacionalna fondacija za spavanje navodi da snižavanje nivoa estrogena tokom perimenopauze kroz menopauzu može učiniti ženu osetljivijom na okolne i druge faktore, što može dodatno poremetiti san i dovesti do nesanice.

Međutim, izuzetno je važno ne povezivati menopauzu sa krizom srednjih godina ili drugim mentalnim oboljenjima. Ako ste žena srednjih godina i imate mnoge druge simptome navedene ovde, vredi razmisliti da vaša nesanica zapravo može imati neke veze sa vašim mentalnim zdravljem.

Prema Američkom udruženju za anksioznost i depresiju: „Istraživanja i kliničko iskustvo pokazuju da je nesanica povezana sa smanjenim kvalitetom života, kao i depresijom. Zauzvrat, depresija može dovesti do problema sa spavanjem.

Iako je važno imati na umu da klinička depresija i kriza srednjih godina nisu nužno iste, ako imate problema sa spavanjem i u prošlosti ste se borili sa mentalnim zdravljem, obavezno to spomenite svom lekaru pre nego što to odbacite kao samo još jedan deo vaše krize srednjih godina.

'Pomisao na budućnost je zastrašujuća'

- Jedna od divnih stvari u mladosti je to što zaista mislite da imate svo vreme ovog sveta, a budućnost će biti mesto gde će vam se svi snovi ostvariti. To se menja u srednjim godinama, tako da budućnost nije nužno mesto gde se sve te pozitivne stvari dešavaju. U stvari, to potencijalno može biti zastrašujuće vreme“, kaže dr Ludvig.

Iako je prirodno ukloniti te ružičaste naočare, osećaj zbunjenosti u vezi sa onim što se sprema ili gledanje samo sumorne prognoze može dovesti do pada raspoloženja. I verovali ili ne, možda bi bilo pametno uzeti životnu lekciju iz dvadesetih.

- Oni optimističnije vide budućnost u mladosti, a to je nešto o čemu moramo da razmišljamo u srednjim godinama, jer smo kulturološki obučeni da verujemo u 'model deficita' - kaže dr Ludvig.

'I dosada je znak krize srednjih godina'

- Dosada može biti znak krize srednjih godina. Istina, pritisci odrasle dobi mogu dovesti do osećaja da ste zaglavljeni u kolotečini - gde se može izgubiti prilika za uvođenje zabave - dodaje on.

Moguće rešenje: Uradite nešto izvan uobičajene rutine. Na primer, ako volite da gledate emisije o kuvanju o desertima, razmislite o tome da se prijavite na kurs ukrašavanja torti. Ako vam slušanje muzike smiruje dušu, istražite predstojeće koncerte u vašem kraju.

- Postoje sličnosti između sredovečnih i adolescenata - zovu ih 'sredovečni' - i ne mora da bude tako loše - kaže dr Ludvig. Radi se o tome da naučite da prihvatite uzbudljiva iskustva i vesti u svoj život, ugrađujući u njih optimizam, što bi trebalo da činimo tokom celog života, prenosi Voman's Dai.

(Espreso/.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.