DA LI NAKON PRANJA ZUBA ISPIRATE ČETKICU SAMO VODOM? Niste svesni kakvu GREŠKU pravite!
Četkica za zube, Foto: Profimedia

iznenadićete se

DA LI NAKON PRANJA ZUBA ISPIRATE ČETKICU SAMO VODOM? Niste svesni kakvu GREŠKU pravite!

Jednostavno očistite četkicu svake dve nedelje da biste se rešili bakterija koje su na njoj...

Objavljeno:

Iako možda mislite da je ispiranje četkice za zube pod vodom dovoljno za održavanje čistoće, stručnjaci za oralnu higijenu kažu drugačije.

Na sreću, čišćenje četkice za zube nije veliki napor. Očistite ga svake dve nedelje jednostavnim metodom da biste se rešili bakterija koje su na njoj, prenosi MindBodiGreen.

- U ustima se nalaze mnoge vrste bakterija, dobrih i loših. Četkica za zube je drugačije okruženje i može podstaći rast 'loših' bakterija ako se o njoj ne brine kako treba, objašnjava Mark B. Desrosiers, ortodont i član Američkog udruženja endodonta.

Da li treba da operem četkicu za zube pre ili posle nanošenja paste za zube?

Evo odgovora....

Četkica za zube
foto: Profimedia

Kako očistiti četkicu za zube?

Ručno:

Bez obzira kakvu četku imate, čišćenje se mora obaviti temeljno. Stručnjaci preporučuju uklanjanje nakupina paste za zube sa drške četkice pomoću rastvora sapuna i tople vode. Zatim potopite glavu četke u čašu vodonik peroksida najmanje 15 minuta. Ovo pomaže u uklanjanju ostatka paste za zube, kao i bakterija. Ali ako nemate vodonik peroksid, možete koristiti i antibakterijsku vodicu za ispiranje usta.

Nakon toga, četkicu dobro isperite toplom vodom i prstima protrljajte glavu da biste se oslobodili vodonik-peroksida. Nakon čišćenja, ostavite četku da se potpuno osuši pre nego što je ponovo upotrebite.

U mašini za pranje sudova:

Stručnjaci kažu da je najbolji način za čišćenje četkice za zube da je stavite u mašinu za pranje sudova kao što biste to uradili sa svojim priborom za jelo. Ovaj pristup funkcioniše sa ručnim plastičnim četkama, ali četkice od drveta, bambusa a električne četkice za zube bi bile pogodnije za ručno pranje.

Električna četkica za zube, Četkica za zube, Zubi, Pranje zuba
foto: Profimedia

Kako održavati čistoću četkice?

Nastavite je ispirati vodom nakon svake upotrebe, a zatim je čuvajte uspravno na otvorenom tako da se može osušiti na vazduhu. Istraživanja pokazuju da topli, vlažni uslovi mogu uzrokovati rast mikroorganizama na četkama, tako da ćete želeti da ih držite što hladnijim i suvim. Iako su poklopci za četkice dobri za putovanja, to znači da možda nisu najbolji za svakodnevnu kućnu upotrebu.

Osim toga, četkice menjate najmanje svaka tri meseca ili kada glava „procveta“, odnosno dlake postanu savijene.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.