DA LI JE JEFTINIJE OSTAVLJATI UPALJENO GREJANJE ČITAV DAN? Konačno je poznato, evo šta KAŽU
Ilustracija, Foto: Profimedia

otkrivamo

DA LI JE JEFTINIJE OSTAVLJATI UPALJENO GREJANJE ČITAV DAN? Konačno je poznato, evo šta KAŽU

Mnogi od nas nikada nisu bili sigurni je li najbolje pokrenuti grejanje kad nam je potrebno ili jednostavno trebamo ostaviti termostat uključen sve vreme na mnogo nižem nivou

Objavljeno: 20:45h

Jesen je službeno tu, temperature lagano padaju i lišće menja boju. Dok se privikavamo na niže temperature, ljudi međusobno počinju postavljati isto pitanje: ‘Jeste li već upalili grejanje?’ Neka kućanstva izdrže koliko mogu, a druga ga upale s prvim niskim temperaturama. No, što se tiče korištenja centralnog grejanja, je li istina da ako čitav dan lagano radi, štedi novac?

Kao i kod većine stvari, odgovor nije jednostavan, kako piše LADBible.

Stručnjaci sugerišu da je ostavljanje grejanja na laganom tokom čitavog dana kako biste uštedeli samo mit. S jedne strane, ostavljajući grejanje uključenim celi dan, kotao će morati raditi kako bi održavao temperaturu na zadanom nivou, a energiju ćete trošiti cieli dan u poređenju s podešavanjem da grejanje kreće u odabrano vreme.

Međutim, ako je dom hladniji, trebaće vam više energije da ga zagrejete kada dođete i uključite grejanje. Stoga savetuju korištenje tajmera. To omogućuje da se grejanje uključuje i isključuje kada ćete ga najviše želeti i ne morate brinuti hoćete li ga zaboraviti isključiti.

Mnogi se stručnjaci slažu da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju učinkovito grejanje doma je otkriti gde toplina izlazi iz njega. Ako je dom dobro izoliran, potrošićete manje energije bez obzira na to ostavljate li greanje celi dan ili koristite timer. Što su gubici topline manji, to ćete manje energije potrošiti za postizanje ugodne temperature u domu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.