ČEKATE ODMOR, UMORNI STE I SVEGA VAM JE PREKO GLAVE? Postoje načini da pobedite LETNJI UMOR!
Umor, Foto: Profimedia

ŠTA KAŽETE

ČEKATE ODMOR, UMORNI STE I SVEGA VAM JE PREKO GLAVE? Postoje načini da pobedite LETNJI UMOR!

Uostalom, dovoljno je da zamislite ovu situaciju: Ne znate kada ćete na odmor, a umorni ste, nervozni, i očima više ne možete da vidite ni kompjuter ni kolege…

Objavljeno:

Iako se o njemu ne govori često, letnji umor definitivno postoji i ponekad je teško izboriti se sa njim.

Uostalom, dovoljno je da zamislite ovu situaciju: Ne znate kada ćete na odmor, a umorni ste, nervozni, i očima više ne možete da vidite ni kompjuter ni kolege…

Na primer, posebnu pažnju ovom fenomenu posvećuju Japanci.

U Japanu se ovaj fenomen naziva “natsubate”. Leti, tokom perioda umora, Japanci posebno vode računa o svom zdravlju, ishrani i dobrom odmoru, a isto bi preporučili i svima ostalima.

Zato je dobro da tokom velikih vrućina prilagodite svakodnevne aktivnosti. Odmarajte se više i imaćete više energije, i to zahvaljujući malim promenama u svakodnevnim navikama.

Odmarajte se posle posla

Popodnevna dremka uvek dobro dođe, a naročito leti. Deset minuta je ponekad sasvim dovoljno, a tome u prilog govori i jedna australijska studija prema kojoj samo 10 minuta odmora poboljšava raspoloženje i produktivnost.

Promenite termin treninga

Vežbanje je navika koju bi bilo dobro da zadržite i leti, ali uz male izmene. Ako vežbate ujutro, ustanite sat ranije kako bi vežbanje bilo prijatnije i kako biste izbegli visoke temperature. Obavezno iskoristite leto za vežbanje na otvorenom, kao i za uživanje u vodenim aktivnostima.

Birajte mirise koji će vas razbuditi

Citrusni mirisi poput limuna i limete neodoljivo podsećaju na letnje vibracije i u trenutku će vam dati dodatnu energiju. Dobra ideja je i gajite neke aromatične bilje kao što je ruzmarin i kad god osetite potrebu, otkinite nekoliko listića, i samo udišite.

Prilagodite ishranu

Zdrava ishrana je ključ zdravog stila života, a leti stavite naglasak na voće koje će vas hidrirati i osigurati vam preko potrebne vitamine, minerale i antioksidanse. Birajte nezaobilaznu lubenicu, ali i šljive, breskve, jagode…

Spavajte, spavajte, spavajte…

Problemi s nesanicom muče mnoge, a situacija se znatno pogoršala u pandemiji kada je i nastao termin “kovid nesanica” – složenica koja se odnosi na probleme sa spavanjem koji su prouzrokovani anksioznošću zbog pandemije.

Bez obzira na duže letnje dane, veoma je važno da se dobro naspavate i da se, koliko god je to moguće, držite svaki dan ujednačenog ritma odlaska u krevet i buđenja. Pri tom pokušajte da spavate oko osam sati.

Vreme u prirodi

Provođenje vremena u prirodi i na otvorenom lek je za dušu u svako doba godine, a naročito leti, kada nam je to najprirodnije. Zato, kako zbog zaliha vitamina D tako i zbog hormona sreće serotonina i svežeg vazduha, boravite što više na otvorenom, i to kako vam najviše odgovara – jedite na otvorenom, šetajte, održavajte baštu…

Odredite svoje granice

Svi imamo granice i baš zbog toga je dobro da naučite da kažete “ne”. Ako ste pozvani na previše događaja ili imate mnogo porodičnih obaveza, zapamtite da je u redu ponekad i reći – ne!

Bonus video:

00:40

SINDROM HRONIČNOG UMORA: Simptomi koji ukazuju da bolujete od iscpljenosti (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.