MUVA VAM JE SLETELA NA HRANU? Istina je MNOGO GORA nego što mislite, NIPOŠTO je ne jedite!
Namirnice, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

MUVA VAM JE SLETELA NA HRANU? Istina je MNOGO GORA nego što mislite, NIPOŠTO je ne jedite!

Da li je hrana na koju je muva sletela, čak i samo nekoliko sekundi, sigurna za jelo? Prema naučniku Thomasu J. Danielsu, nije.

Objavljeno:

Kada muva sleti na vašu hranu, vrlo je često da je samo oterate rukom i nastavite da jedete, ali da li treba da brinete o bakterijama? Čini se da prema Tomasu J. Danielsu, naučniku i direktoru ekološke laboratorije na Univerzitetu Fordham u Njujorku, postoji najmanje stotinu različitih vrsta bakterija i virusa koje muva može preneti.

Prema The Health, kada muva pokupi bakterije, može ih preneti svuda oko sebe. Jedno od mesta je vaša hrana, čak i ako je na njoj bila samo nekoliko sekundi.

„Postoji rizik od infekcije i bolesti, bez obzira na to što je količina bakterija koje se mogu preneti u tom kratkom vremenu mala“, tvrdi Daniels. Međutim, veća opasnost dolazi kada muva povrati. Da, zvuči grozno.

Kada je hrana u pitanju, ona ne pokušava da je pojede, već pušta sokove na nju kako bi je omekšala i mogla da se jede u tečnom obliku.

Ovo nije ni najgori deo. Telesna tečnost koju oslobađa iz hrane puna je bakterija koje u muvi ostaju duže nego iz tela, što znači da ima mnogo veće šanse da se zarazi.

Neke od bolesti koje muve mogu preneti su zaista opasne. Escherichia coli, salmonela, hepatitis A i rotavirus, kaže specijalista za zarazne bolesti Brent V. Laartz. Druga bolest je šigela (šigeloza) - izaziva dijareju, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u stomaku.

Ne morate odmah da paničite i bacite hranu na koju je muva sletela. Oni će najverovatnije preneti infekciju ako su bili na sirovom mesu ili prljavim površinama, kaže dr Laartz i savetuje održavanje kuhinje u izuzetno čistom stanju, jer to smanjuje šanse da se zarazite. Takođe, samo jedna muva na hrani vas neće zaraziti, više vas brine ako jedete negde vani i svako malo neka nova sleti na hranu.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.