Kako i gde su nastale prve farmerke? (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

i vi imate bar jedne

Kako i gde su nastale prve farmerke? (FOTO) (GIF)

U Evropu je džins stigao kasno, a u samom početku nije bio popularan jer je označavao buntovni i dekadentni stil, tek ga je proboj vestern filmova učinio traženim

Objavljeno: 15:15h
Dragana Vulović

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Danas su farmerke nezaobilazne i za muškarce i za žene, a mogu se kombinovati od kežual do elegantnog stila. Farmerke se mogu nositi i sa cipelama i sa patikama, i sa košuljama i sakoima ili opuštenim majicama i duksericama. Da li ste se ikada zapitali kako je zapravo nastala odeća koja zauzima većinu u vašim ormanima?

Šta znači broj 501 na Levis farmerkama? (FOTO) (GIF)

Farmerke kakve se danas nose su se prvi put u masovnoj prodaji našle 1873. godine kada su bavarski trgovac Levi Štraus iz San Franciska i krojač Džejkob Dejvis iz Rina u Nevadi patentirali prve farmerke za masovno nošenje.

Da li znate čemu služi komad materijala sa dugmetom zakačen za odeću koju kupujete? (FOTO)

foto: tumblr

Zapravo, prve farmerke su nastale kao radne pantalone namenjene američkim kopačima zlata i rudarima kojima je trebala odeća od čvršćih materijala, jer se ono što su nosili pre toga brzo cepalo.

foto: Thinkstock

Te prve farmerke su bile radne pantalone napravljene od šatorskog platna sa bakarnim dugmićima. 1853. godine se širi kalifornijska zlatna groznica i ubrzo je zavladala nestašica svakodnevnih potrepština, te godine Levi Štraus napušta Njujork i kreće u San Francisko.

foto: tumblr

U San Francisku Levi Štraus polako otvara kompaniju za proizvodnju pantalona i to nakon slušanja žalbi kopača zlata da ne mogu da pronađu dovoljno jake pantalone. To je Leviju dalo ideju da napravi robusne pantalone na tregere koje su rudari mogli da nose kao radno odelo. Ove nove pantalone su imale i džepove za čuvanje komadića zlata.

foto: Profimedia

Preteča takvih pantalona su bile pantalone proizvedene u Đenovi u vreme kada je ovaj grad bio nezavisna republika i pomorska sila. Pravljene su za pripadnike mornarice koja je tražila odela za sve vremenske prilike.

foto: tumblr

Koren engleske reči džins odnosno ‚‚blue jeans” se nalazi u francuskom izrazu ‚‚blue de Genes" što znači plave iz Đenove.

foto: Profimedia

Levijeva istorija proizvodnje farmerki se u jednom trenutku našla u krizi kada je potrošio zalihe šatorskog platna, ali je tada otkrio robusan materijal serž, koji se izrađivao u Nimu, u Francuskoj. Naziv ovog materijala je ubrzo promenjen je uskoro skraćen u denim, odnosno iz Nima. 1829. najtraženiji postaje model sa nitnama jer su one dodatno ojačavale pantalone na nezgodnim prevojima koji brzo pucaju prilikom rada.

foto: Tumblr

Ove nove pantalone su imale i mali džepić sa prednje strane, on je služio za džepne satove jer su se tokom rada bilo kod kopača zlata, rudara ili kauboja oni mogli lako razbiti.

foto: Shutterstock

Za veću izdržjivost džepova Levi je stavljao šaru u obliku obrnutog slova V na džepovima na kukovima i dvostruke šavove. 1886. godine je brendirano logo od kože sa dva konja, a 1890. dodeljeni su brojevi serije za sve proizvode, uključujući i seriju 501 koja je prva imala džep predviđen za sat. Cifru 5 je sam Levi Štraus izabrao kao oznaku za najveći kvalitet farmerki, pa su modeli u nastavku broja 5 dobijali druge cifre da bi se razlikovali, 501, 511, 514...

foto: Tumblr

Tek 1901. godine su po prvi put izrađene farmerke sa oba zadnja džepa, a prvi dodaci za pojas na farmerkama odnosno gajke su ušivene 1922. godine. Dotad su muškarci pantolone pridržavali tregerima. 1936. godine je dodata i crvena Levis pločica.

foto: Profimedia

Kako su tokom vremena velika platna zaposeli vestern filmovi, a Džon Vejn i Gari Kuper postali izrazito popularni farmerke su polako postale popularne u čitavom svetu. One su postale simbol slobode i nosili su ih poznati buntovnici Džems Din i Marlon Brando. U početku je farmerke bilo jako teško naći u Evropi jer su predstavljale dekadentni stil, a kasnije su postale jako popularne i danas ih nose svi slojevi društva.

foto: tumblr

Tradicionalno farmerke su plave jer je prva boja korišćena za njih bila tamno plava, danas se mogu naći u svim bojama.

foto: tumblr

(Dragana Vulović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.