Ako vaše dete crta ovakve oblake, morate odmah da razgovarate s njim! (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

kućice, oblačići i cvetići

Ako vaše dete crta ovakve oblake, morate odmah da razgovarate s njim! (FOTO) (GIF)

Iako vi mislite da je ta boja simbol dobrote i nevinosti, deca je doživljavaju sasvim drugačije. Šta to govori o njihovim emocijama
Objavljeno: 13:15h

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Dečji crteži su uvek fascinantni, zato su i predmet brojnih istraživanja. Na njihovim crtežima se nalazi sve ono što ne mogu da izraze rečima, a i stvari vide na daleko drugačiji način od odraslih. Zato se na njihovim crtežima često menjaju boje sa onima kakve su u stvarnosti.

Zavirite u svoju psihu: Šta vaše žvrljotine govore o vama?

Najčešće stvari koje deca crtaju su kućica, cvetići, drvo i naravno nebo sa suncem. Sunce je uvek jarko, sa velikim osmehom i zracima koji se pružaju oko njega.

5 znakova da neko u školi maltretira vaše dete (FOTO) (GIF)

foto: Profimedia

Prema psiholozima kućica simboliše odnos sa majkom, sunce odnos sa ocem, a način na koje se crta drvo emocionalno stanje.

foto: giphy

Postoje brojna istraživanja o tome šta znače pojedini oblici i boje u dečjim crtežima, a neka potpuno iznenađuju svojim rezultatima. Ono što i bez psihologa možete uočiti na dečjim crtežima su boje. Postoje stalna mesta za upotrebu boja kod dece u zavisnosti od njihovog emocionalnog stanja.

foto: Shutterstock

Ekstrovertno i srećno dete će uvek pre birati živahne i jarke boje, dok će introvertno i tužno dete uvek birati pastelne nijanse. Kod korišćenja boja je najzanimljiviji način izbora boja dok deca crtaju nebo.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.