VAŠE DETE SPAVA SA OTVORENIM USTIMA: Bez panike, ali javite se lekaru
Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

VAŠE DETE SPAVA SA OTVORENIM USTIMA: Bez panike, ali javite se lekaru

Nekim roditeljima je slatko i kad njihova deca mirno spavaju u kolevkama otvorenih usta

Objavljeno:

Čista je radost promatrati svaku minutu života svoje djece, bilo da pužu, jedu, čine prve korake ili spavaju. Nekim roditeljima je slatko i kad njihova deca mirno spavaju u kolevkama otvorenih usta. Međutim, disanje na usta kod djece nije tako nevino kao što se na prvi pogled može činiti. Zapravo, to može ukazivati ​​na određene medicinske probleme i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Prirodno smo stvoreni za disanje kroz nos, a za to postoji niz razloga.

Evo samo nekoliko vitalnih stvari koje disanje na nos čini za naše zdravlje:

Naš nos filtrira zrak koji udišemo, čisti ga od toksina i stranih čestica. Uz to, zrak se vlaži u prolazima nosa. Naš nos zagrijava zrak tako da njegova temperatura postane pogodna za naša pluća. Nos nam pomaže namirisati svijet oko nas. Iako je ponekad normalno disati na usta (poput dok govorimo ili se bavimo tjelesnom aktivnošću), dizajnirani smo da većinu vremena dišemo kroz nos.

Što se može dogoditi djeci ako spavaju otvorenih usta

Mnogo je medicinskih problema zbog kojih dijete može disati na usta. Oni se sastoje od začepljenja nosa (uzrokovanog alergijama, sinusnim ili drugim problemima), upale ili različitih vrsta začepljenja, poput polipa. Neki od nas razvili su disanje na usta kao naviku u ranom djetinjstvu.

Ako je vaše dijete naviklo spavati otvorenih usta, postoji razlog za brigu. Evo nekih zdravstvenih problema koji mogu nastati disanjem na usta kod djece.

Apneja za vrijeme spavanja Prema doktorima, disanje na usta može prouzrokovati pojavu apneje u snu (ili pogoršati apneju u spavanju ako je osoba već ima), a to je jedna od najozbiljnijih zdravstvenih posledica ove navike disanja.

Apneja u spavanju je poremećaj spavanja koji se javlja kada čovekovo disanje naglo prestane, a zatim započne iznova. Simptomi apneje u spavanju uključuju naglo zaustavljanje disanja tokom spavanja, glasno hrkanje, buđenje sa suvim ustima, nesanicu i dnevni umor. Apneja u snu opasna je sama po sebi, a povrh toga može uzrokovati i druge zdravstvene probleme kao što su srce, jetra i metabolički problemi.

Suva usta i karijes

Kad dišemo na usta, protok zraka isušuje usne i cela usta, uključujući i desni. Kao rezultat, dolazi do promena u bakterijama koje prirodno žive u našim ustima, što može uzrokovati karijes i probleme s desnima.

Loš ugriz i drugi problemi sa zubima i ustima

Navika upotrebe usta umesto nosa za disanje donosi čitav niz problema sa zubima i ustima. Iskrivljeni zubi, loš zalogaj, malo začepljenja samo su neki od njih.

Ovaj video prikazuje kako disanje na usta i pogrešan položaj jezika koji dolazi s njim mogu uticati na ugriz, stisnuti zube i vraća vilicu unazad. Kao rezultat, lice se razvija nepovoljno, zbog čega brada izgleda manja, a nos izgleda veći.

Prema studijama, gore spomenuto disanje na usta i držanje jezika čine donji deo lica dužim. Ti znakovi su prilično istaknute kod dece nakon 5. godine. Osim izdužene donje polovine lica, disanje na usta može dovesti do takozvanog konveksnog lica s malom bradom i kosim čelom.

Ako primetite disanje na usta ili bilo kakve druge probleme s disanjem kod svog deteta, što prije posetite lekara.

(Espreso/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.