4 SITUACIJE U KOJIMA MORATE PUSTITI DECU DA POGREŠE
Međutim, kao što je i za nas dobro da napravimo greške i doživimo neuspeh, tako bi to trebalo dozvoliti i najmlađima, Foto: Profimedia

odrastanje

4 SITUACIJE U KOJIMA MORATE PUSTITI DECU DA POGREŠE

Kroz ovo moraju da prođu sami

Objavljeno:

Većina nas se plaši neuspeha.

A mnogi su posebno osetljivi na neuspeh svoje dece.

Međutim, kao što je i za nas dobro da napravimo greške i doživimo neuspeh, tako bi to trebalo dozvoliti i najmlađima.

Iz njih možemo mnogo da naučimo, pa ni deci ne bi trebalo uskraćivati tu mogućnost.

U ove četiri situacije obavezno morate da im dozvolite da pogreše:

Odabir drugara

Skoro svako dete ima drugara ili drugaricu za koje njegovi roditelji znaju da ne utiče dobro na njega, ali ipak ne bi trebalo da se previše mešaju u njihov izbor.

Deca, pogotovo srednjoškolskog uzrasta isprobavaju prijatelje baš kao što isprobavaju razne karakteristike u potrazi za sopstvenim identitetom.

Na taj način uče ne samo o prijateljstvima nego i o različitim ličnostima i profilima ljudi.

Sportska i druga takmičenja

Takmičarske događaje u kojima učestvuju njihova deca mama i tata trebalo bi doživljavati kao da su deci baka i deka, a ne roditelji, savetuju stručnjaci.

Šta to znači?

Baka i deka obično samo žele da vide unuka kako nastupa i učestvuje u takmičenju, dok su roditelji uključeni i u dečji uspeh.

Ako uvek očekuju od deteta najbolje rezultate, stvoriće preveliki pritisak na dete i opterećivati ga do te mere da će izostati zabava i iskustvo učenja.

Kućni poslovi

Dete nekad mora učiti iz svog iskustva i iz svojih grešaka. Na primer, ako nije pravilno napunilo mašinu za sudove, posuđe koje se nije dobro opralo moraće oprati na ruke.

Ako dete nije pokupilo svoj prljav veš i stavilo ga na odgovarajuće mesto, nego je u školu otišlo u prljavoj majici, verovatno da će drugi put postupiti ispravno.

Domaći zadatak

Učenje i ocene koje dete dobija u školi su važni i roditelj mora jasno objasniti šta se od njega očekuje, pa ga podsticati na pisanje domaćih zadataka u roku.

Ipak, detetu treba dozvoliti da ima barem delimičnu kontrolu nad svojim školskim dužnostima i ne ”gnjaviti” ga stalno sa očekivanjima.

Ako ne uradi domaći zadatak ili ne nauči gradivo, moraće samo da snosi posledice u školi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.