POKVARILA VAM SE VEŠ MAŠINA I UPALI STE U DEPRESIJU? Ovako ćete PRATI VEŠ na ruke BEZ MNOGO MUKE!
Koristite poseban lavor, Foto: Profimedia

da vam bude lakše

POKVARILA VAM SE VEŠ MAŠINA I UPALI STE U DEPRESIJU? Ovako ćete PRATI VEŠ na ruke BEZ MNOGO MUKE!

Perite osetljive materijale na ruke, da bi vam odeća druže trajala

Objavljeno: 05.01.2021. 15:53h

Sigurno ništa ne može više da vas iznervira od fleke na omiljenoj svilenoj bluzi ili džemperu od kašmira, a još ako na bluzi piše da mora da se „pere isključivo na ruke“, onda verovatno potpuno poludite. Ne nervirajte se, nego probajte nekoliko trikova koji će vam znatno olakšati pranje odeće na ruke.

Perite osetljive materijale na ruke, da bi vam odeća druže trajala

ŠTA BI TREBALO DA PERETE NA RUKE, A ŠTA NE?

Pre nego što rešite da operete bluzu na ruke, morate da znate da, možda, još uvek nije vreme da je operete. Iako je odeća koja se pere na ruke pomalo osetljiva, ona obično može da izdrži oko tri do četiri nošenja pre nego što treba da se opere. Takva odeća je obično napravljena od prirodnih vlakana, kao što su stoprocentna svila, kašmir ili vuna, a takvi materijali se ne prljaju lako.

Takođe, u zavisnosti od materijala, pranje na ruke ne mora da bude vaš jedini izbor. Mnoga odeća koja ima takvu oznaku, zapravo, može da se pere u mašini. Naime, proizvođači stavljaju takvu oznaku za svaki slučaj, jer se nikad ne zna šta može da se desi u mašini za veš. Obično se radi o materijalu koji bi mogao da se skupi u mašini ili da promeni strukturu, kao na primer čupavi džemper.

Kako onda da znate šta morate, a šta ne da perete na ruke? Kada su u pitanju džemperi, starinska odeća ili odeća sa nitnama i perlicama, opredelite se za pranje na ruke. Za prirodne materijale, kao što su svila, vuna ili kašmir, pravila mogu da budu različita, sve zavisi od toga ko ima kakav stav. Neki smatraju da takvi materijali mogu da izdrže pranje u mašini u hladoj vodi, a neki smatraju da takvi osetljivi materijali moraju da se nose na hemijsko čišćenje.

GREŠKE KOJE BI TREBALO DA IZBEGNETE

Ponekad pranje na ruke može da bude jako frustrirajuće, pogotovo kada ne dobijete rezultate koje želite. Pre svega, ne koristite nikad vruću vodu, već se opredelite za hladnu ili mlaku. Pobrinite se da vam lavabo bude čist, ili koristite poseban lavor za pranje na ruke. I uvek dodajte prašak u vodu pre nego što ubacite odeću, nikako posle.

Ako imate fleku na odeći, operite je sapunom i četkicom, sa obe strane, pre nego što je potopite u prašak. Ako je odeća baš prljava, pustite je da odstoji u vodi celu noć pre nego što je operete na ruke. Takođe, nikad ne mešajte odeću različitih boja, jer može da se desi da se boja prenese sa jednog materijala na drugi. Lagano gnječite odeću da biste uklonili deterdžent.

Neku odeću ne smete da kačite da visi dok se suši

Odeća, Ormar, Kupovina, Moda
foto: Profimedia

KAKO DA PRAVILNO SUŠITE OSETLJIVU ODEĆU

Ako su praškovi za veš koje možete naći u supermarketima previše jaki za vašu odeću, probajte da je perete deteržentom za sudove ili posebnim sapunom za pranje veša. Osim toga, možete da probate da perete takvu odeću prirodnim, organskim sapunima koji sadrže maslinovo ulje ili neke druge prirodne sastojke.

Jako je važno da znate na pravilan način da osušite odeću. Preporučuje se da položite odeću ravno, recimo na čist beli peškir, ili na horizontalnu žicu za sušenje veša. Nemojte nikad da kačite džempere da vise dok se suše, već probajte da ga položite na čist beli peškir, potom urolajte peškir zajedno sa džemperom da bi upio višak vode i onda ga ostavite da se suši na ravnom. Ovim se sprečava da se džemper razvuče.

Neku odeću možete da ubacite u mašinu za sušenje veša, ali stavite na najmanju temeperaturu. Naravno, ovo ne možete da radite sa starinskom odećom ili onom ukrašenom perlicama i nitnama, jer će izgubiti oblik.

Bonus video:

(Espreso.rs/Zena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media