DETE NIKAKO NEĆE DA SE ODVOJI OD VAS: Ovih 6 SAVETA stvarno pomažu da vaši MALIŠANI krenu da se OSAMOSTALJUJU
Dete treba da savlada strah od napuštanja, Foto: Profimedia

roditeljske muke

DETE NIKAKO NEĆE DA SE ODVOJI OD VAS: Ovih 6 SAVETA stvarno pomažu da vaši MALIŠANI krenu da se OSAMOSTALJUJU

Deca nemaju razvijenu percepciju vremena

Objavljeno:

- Mama, ne ostavljaj me! - većini roditelja poznata je ova molećiva rečenica koja iskazuje dečiji strah da će biti zauvek ostavljeno i da više nikada neće doći po njega.

To je strah koji se javlja zbog osećanja bespomoćnosti i zavisnosti od odraslih, s jedne strane, i zbog nerazvijene orijentacije u vremenu, s druge. Ovaj strah najjači je kod mlađe dece.

Za njegovo prevladavanje mogu vam pomoći određene preporuke:

1. Ne ostavljajte dete potpuno samo ni na minut, jer njemu i taj jedan minut izgleda kao večnost, jer malo dete zna samo za sadašnjost. Prošlost i budućnost još su nepostojeće u dečijoj glavici.

2. Nikada se nemojte iskradati iz kuće u želji da dete ne primeti vaš odlazak. Na taj način ono će, pošto ste ga jednom izneverili, uvek strahovati da ćete pobeći od njega i neće imati poverenja u vas, čak i kada mu kažete da nećete nikuda ići.

3. Jako je važno da svaki put detetu kažete gde idete, ko će na njega paziti, zašto ne može i ono da ide i kada ćete se vratiti. Na taj način oslobađate ga straha da će biti ostavljeno i da će vas zauvek izgubiti.

Porodilište, Roditelji
foto: Profimedia

4. Osim toga, gradite poverenje deteta prema vama kao roditelju, jer ćete ga naučiti da ono što kažete to i uradite.

5. Kada dete ostavljate, nastojte da vaše prvo odsustvo bude veoma kratko, na primer pet minuta, sledeće neka bude deset, pa petnaest, potom nešto duže.

Na taj način dete stiče poverenje u vas da ćete se vratiti kao što ste i obećali. Ukoliko vaša prva odvojenost od njega bude veoma duga, to će za dete biti pravi šok.

Kada na duže vreme ostavljate dete, nemojte da pravite dramu od rastanka. Zagrlite ga i poljubite i to je sve. Što duže budete stajali s detetom, otežaćete mu muke.

Svako dete je na rastanku s roditeljima, bez obzira na to da li plače ili ne, uznemireno, jer napušta sigurnost i ulazi u situaciju koja mu nije poznata. Što duže traje rastanak, sve više raste uznemirenost.

6. Čak i kada se dosledno držite navedenih preporuka, može se desiti da dete i dalje ispoljava intenzivan strah pri vašem odlasku. Razlog takvom ponašanju može biti odnos između deteta i osobe kojoj ste ga poverili.

Čak i kad je u pitanju vaša rođena majka koja jako voli svog unuka i brine o njemu, ne mora da znači da upravo ona ne podstiče strah u detetu.

Mnogi odrasli, kada ne znaju kako da izađu na kraj sa neposlušnom decom, pribegavaju zastrašivanju poput: "Ako budeš tako bezobrazan, mama se nikad neće vratiti", "Nastaviš li to da radiš, ostaviću te samu u kući i neće biti nikog ko će te čuvati".

Međutim, najveći je problem saznati za ovakve reakcije odraslih pošto se oni najčešće trude da sakriju slabost vlastitog autoriteta u odnosu na dete.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Magazin.novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.