U SUSRET BOŽIĆU: Napravite NAJUKUSNIJU česnicu uz ovaj RECEPT za početnike, korak po korak! (RECEPT/ VIDEO)
Uživajte u pravljenju, Foto: Profimedia

neverovatno

U SUSRET BOŽIĆU: Napravite NAJUKUSNIJU česnicu uz ovaj RECEPT za početnike, korak po korak! (RECEPT/ VIDEO)

Najradosniji praznik

Objavljeno:

Približava nam se omiljeni hrišćanski praznik – Božić. Badnje veče i Božić se tradicionalno proslavlja u krugu porodice ili uz par gostiju. Na dan Božića se deli božićna česnica ili božićni hleb u kome je sakriven jedan dukat, zrno pasulja ili pšenice, kukuruza, suvog grožđa ili nekih drugih sastojaka. Božićna česnica recept za početnike koji smo vam u narednim redovima pripremili je objašnjen korak po korak da se i mlade domaćice i totalne početnice u kuhinji mogu snaći.

Evo jednostavnih recepata sa merama i detaljnim objašnjenjima kako da ih napravite.

Simbolika božićne česnice

Božićna česnica je, zapravo, hleb, odnosno, vrsta pogače koja se priprema specijalno u božićno jutro ili eventualno na Badnji dan.

Smatra se da sama reč “česnica” potiče od staroslovenske reči “čest” što bi značilo “deo”, jer je tradicija da se za Božić česnica cepa i deli ukućanima i gostima. Dukat koji se ubacuje u česnicu simboliše sreću i novčanu sigurnost tokom cele godine.

Naravno, običaji se razlikuju od kraja do kraja Srbije, te se u nekim krajevima, naročito u selima dodaje još sastojaka u česnicu.

Dodaje se suvo grožđe koje simboliše “slatku” godinu, pšenica ili pasulj simboliše da tokom godine nećete biti gladni, orah se u česnicu stavlja kao simbol snage, grančica badnjaka u česnici označava zdravlje.

Šta je neophodno da radite sa dukatom?

Mnoge porodice sa kolena na koleno prenose zlatne dukate koji se tradicionalno stavljaju u česnicu. No, ako vam dolaze gosti i ne želite da zlatni dukat (koji je zaista vredan) izađe iz porodice, ili prosto nemate dukat, možete koristiti običan novičić.

Naravno, ne možete dukat ili novčić ubaciti u hleb tek tako, jer je to prilično nehigijenski. Postoji nekoliko načina šta da radite pre nego što ga ubacite u hleb, a da to bude prema higijenskim standardima.

Jedan način je da dobro operete dukat sa deterdžentom i potom ga uvijete u alu foliju i tako ispečete u hlebu.

No, ako želite da se u božićnoj česnici nalazi samo dukat, neophodno je da ga 15 minuta kuvate u vreloj vodi. Kada se novčić malo prohladi dezinfikujte ga alkoholom. Tako ćete biti sigurni da je dukat sasvim čist i da se može bezbedno ubaciti u hleb.

Božić
foto: Profimedia

Česnica recept za početnike

Božićna česnica recept se može napraviti na veliki broj načina. Nemojte se plašiti da se igrate ili da ne idete sasvim po receptu već ga i prilagodite sopstvenom ukusu.

Za ovaj jednostavan česnica recept za početnike će vam biti potrebno:

600 grama brašna,

3 jaja,

2dl mleka,

jedna kašičica šećera,

21 gram kvasca,

100 grama margarina.

Priprema 1. korak:

Mleko i jaja ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi, nemojte ih stavljati u smesu direktno izvađene iz frižidera. Mleko koje se odvaja za kvasac možete i malo podgrejati kako bi se kvasac pre aktivirao. U činiju sa mlekom dodati kašičicu šećera i onda izdrobiti i umutiti sveži kvasac. Ostavite kvasac da reaguje oko 10 do 15 minuta.

U vanglu dodajte veći deo brašna tipa 400 ali nemojte sve, jer ćete kasnije dodavati brašno po potrebi. U brašno stavite kvasac koji je narasao, a onda 100 grama margarina i 2 jaja i ostatak mleka. Treće jaje služi za premazivanje česnice, pre nego što se stavi u rernu.

Sve dobro mešajte i dodajte ono što vam je ostalo od brašna i posolite po ukusu. Mesite brašno sve dok se više ni malo ne bude lepilo za ruke. A onda ga prekrijte lepljivom folijom ili krpom i ostavite da “odmori” oko sat vremena. Za to vreme bi trebalo da se duplira veličina testa.

2. korak

Pre nego što nastavite da mesite testo premažite okrugli pleh margarinom, i preko margarina stavite papir za pečenje. Po radnoj površini možete posuti malo brašna.

Testo podelite na tri dela, ne morate se truditi da delovi budu sasvim jednaki, ali ako imate vagicu možete izmeriti koliko svaki deo testa ima grama. Najmanji od tri dela podelite na još tri dela. Od tog dela testa ćete oblikovati pletenicu.

Kada se testo razvlači treba da bude masnije, te ako vidite da više ne možete da ga razvlačite stavite malo ulja na ruke i nastavite sa izvlačenjem. Ukoliko vam i dalje ne ide, ostavite testo na nekih 15 minuta sa strane, dok pripremate ostatak pogače pa se vratite pletenici.

Božićna česnica se ukrašava veoma skromno, možete je ukrasiti isto kao slavski kolač, primetićete da su i sastojci skoro isti (u zavisnosti da li je slava posna ili ne).

3. korak

Pletenicu podelite na četiri dela i oblikujte krst na sredini tepsije. Druga dva veća dela testa umesite oklagijom tako da testo bude široko, a tanko i onda ga uvijte kao palačinku, ili u rolat. Dobijeno testo secite na komadiće debljine između 3 i 5 cm.

U te urolane delove testa sakrijte dukat, pasulj, suvo grožđe i šta god drugo da planirate. Poređajte urolano testo između krakova krsta u tepsiji, a u sredini stavite manju pogačicu čisto da ne bude prazno.

Naravno, ovo je samo jedan predlog kako česnica recept za početnike treba da izgleda, ali vi česnicu možete oblikovati onako kako vama odgovara. Može da bude identična slavskom kolaču, a može i da ima oblik obične pogače bez posebnog ukrašavanja.

4. korak

Ako se pitate božićna česnica kako se pravi, definitivno smo na sva pitanja odgovorili ovim receptom. Naglašavamo da je veoma bitno da ne zaboravite da ubacite dukat u česnicu, koju ćete kasnije izlomiti za božićnim ručkom.

Oblikovanu česnicu premažite umućenim jajetom kako bi dobilo onu lepu žućkastu, rumenu boju prilikom pečenja. Peče se prvih 15 minuta na 200 stepeni, a ako primetite da se do tad česnica lepo zarumenela prekrijte alu folijom i pecite još 15, 20 minuta.

Proverite da li je česnica spremna tako što ćete testo blago probosti čačkalicom ili viljuškom. Ako na viljušci ostaju tragovi testa, znači da česnicu treba još malo dopeći.

Ako vas zanima slikoviti prikaz za česnica recept za početnike pogledajte ovaj video:

Božićna česnica sa jogurtom

Ukoliko želite da vaša božićna česnica bude još vazdušastija i mekanija, recept za početnike predlaže da pored mleka koristite i jogurt. Ovaj česnica recept za početnike je prilično jednostavan.

Videćete kako budete pravili česnicu iz godine u godinu, da se sva ova testa prave na isti kalup, ali ipak dok nemate mnogo prakse sve ovo može delovati izuzetno komplikovano, naročito kad je u pitanju ukrašavanje.

Evo još jednog prostog recepta za totalne početnike. Biće vam neophodni sledeći sastojci:

700 grama brašna,

500 ml mleka,

150 ml jogurta,

100 ml ulja,

1 kesica suvog kvasca ili 21 gram svežeg,

1 kesica praška za pecivo,

1 kašičica soli,

1 kašičica šećera,

1 jaje koje služi za premazivanje.

Božić
foto: Profimedia

Priprema:

Kao i u prethodnom receptu malo podgrejte mleko ili ga ostavite neko vreme na sobnoj temperaturi. U 250 mililitra mleka stavite kašičicu šećera i suvi kvasac. Kesica suvog kvasca je isto što i polovina jedne kocke. Kada se pravi hleb ili pogača obično se koristi polovina pakovanja svežeg kvasca ili najviše 3/4.

Dakle, pomešajte kvasac u mleku zajedno sa šećerom i ostavite ga neka odstoji od 15 do 20 minuta. Za to vreme kvasac treba da se aktivira i naraste.

Potom u veću posudu stavite brašno, prašak za pecivo i kašičicu soli. Kada pomešate ove sastojke potrebno je da unutar brašna napravite udubljenje gde ćete sipati ulje, jogurt, kvasac i mleko. Mesiti testo sve dok se svi sastojci ne sjedine i dok se smesa više ne lepi za ruke. A onda ostavite testo neka ostane da narasta bar pola sata.

Odvojiti manji deo testa i isplesti pletenicu. Veći deo oblikovati u pogaču. U pleh najpre staviti pek papir, malo ulja, onda pogaču, a tek preko nje stavite pletenicu. Ukras možete postaviti tako da bude u pogači, pa kad testo naraste, pletenica će biti sjedinjena sa njim. A ukoliko pletenicu prebacite preko ona će biti istaknuta na vrhu.

Opet ostavite da pogača odstoji do pola sata, pa je pre ubacivanja u rernu premažite sa jednim razmućenim jajetom. Umesto jajeta možete koristiti med i vodu. U tom slučaju se u 3 kašike vode razmuti jedna kašika meda. Za koju god metodu da se odlučite testo će dobiti lepu rumenu boju.

Uključiti rernu na 200 stepeni i staviti česnicu u zagrejanu rernu na 20 minuta dok testo narasta. Potom smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još između 30 i 45 minuta. Proveravajte čačkalicom da li se česnica dobro ispekla.

Česnica recept za početnike je kao što ste mogli videti izuzetno jednostavan da ga svaka domaćica koliko god neiskusna može savladati. No, ako se osećate nesigurno preporučujemo vam da napravite probnu česnicu pre Božića, da biste videli gde grešite i imali vremena da to prepravite sledeći put kad je budete pravili.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.