KAKO DA IZBEGNETE TRAGEDIJU AKO SE GREJETE NA GAS? Simptomi trovanja slični gripu,ovo NIKAKO ne radite s grejalicom
Radijator, Foto: Profimedia

mnogi su pogrešili

KAKO DA IZBEGNETE TRAGEDIJU AKO SE GREJETE NA GAS? Simptomi trovanja slični gripu,ovo NIKAKO ne radite s grejalicom

Nakon strašne tragedije u kojoj je više mladih izgubilo život, ovo su saveti kako izbeći probleme sa grejalicom na gas

Objavljeno:

Tragedije u korišćenju grejalica na gas, nažalost, nisu retke, jer osobe u prostoriji vrlo često neće shvatiti da nešto nije u redu sve dok ne bude kasno.

Opasnost je još veća ako se grejalica ostavi preko noći, bez nadzora. Region je potresla smrt osmoro mladih koji su se ugušili plinom tokom novogodišnje noći u Tribistovu kod Posušja.

Pri korišćenju grejnog tela na gas, trebalo bi da pratite ove savete stručnjaka.

Servis je obavezan

Počeli su hladni dani i želite prvi put ove sezone da uključite grejalicu na gas. Prvo pitanje koje sebi morate postaviti je "koliko je prošlo od prethodnog servisa"?

"Minimum učestalosti servisiranja je jednom u dve godine, a poželjno je i češće. Stručni tehničar će očistiti grejalicu i moći da identifikuje probleme ili oštećenja. Još važnije, moći će da vidi okruženje u kojem se grejalica nalazi i proceni da li je bezbedno mesto na kojem stoji", kaže Pol Firon, direktor kompanije "Energy safe".

Ako je grejalica starija od 15 godina, obavezno je morate servisirati pre prvog uključivanja zimi, jer kao i ostali aparati, ni ona nema neograničen rok trajanja a posledice korišćenja neispravnog uređaja mogu biti fatalne.

Serviser će dobro proveriti i spojeve na mestu gde gas ulazi u uređaj, kako bi otklonio mogućnost curenja.

Postoje i posebni kućni alarmi koji detektuju količinu ugljen monoksida u vašem domu, a cena im se kreće slično kao i požarnom alarmu.

Trovanje ugljen monoksidom je veoma opasno, može biti smrtonosno a najveći je problem što gas nema ukus, miris niti je vidljiv okom.

Simptomi trovanja ugljen monoksidom

Lako ih je pomešati sa drugim problemima jer su nalik simptomima gripa, što je zimi posebno problematično.

Siguran znak da nešto nije u redu je ako više ljudi u istoj prostoriji odjednom razvije iste simptome. Tada odmah izađite napolje, na čist vazduh, dišite punim plućima i ako je svima odmah bolje, moguće je da u prostoriji curi gas.

Provetravanje je ključno

Ako se grejete na gas, morate provetravati prostoriju u kojoj boravite. Otvoren prozor ili vrata će biti dovoljni. Ne preporučuje se upotreba ventilatora koji je postavljen na zidu, kao recimo u kupatilu, jer može uvući štetni gas nazad u prostoriju.

Oko grejnog tela na gas ne sme se nalaziti ništa, u razdaljini od jednog metra.

Nikada je ne ostavljajte uključenu preko noći

Firon podvlači da apsolutno nikada ne bi smeli da ostavite grejalicu na gas da radi tokom cele noći bez nadzora.

Postoje drugi vidovi grejnih tela koja smeju da rade noću, na smanjenoj načini, ali grejalice na gas ne bi smele da ostanu uključene. Ukoliko dođe do curenja gasa, ukućani koji spavaju neće primetiti da nešto nije u redu i može doći do tragedije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.