Da li znate da u svakoj smokvi ima jedna osa? (FOTO)
Foto: Profimedia

da li ih i vi volite?

Da li znate da u svakoj smokvi ima jedna osa? (FOTO)

Ovo popularno voće je zapravo cvet, a sama voćka nije jedna voćka već skupina cvetova koji se zatvaraju na unutra i tako formiraju plod
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Iako je smokva najpoznatije mediteransko voće, ona je zapravo cvet koji raste prema unutra i tako se formira plod, a za oprašivanje cveta je potrebna osa koja ne može izaći iz nje, pa u smokvi ugine i s vremenom se razgradi.

Da li znate koliko reči znate? (FOTO) (GIF)

Plod smokve zapravo nije jedna voćka već skupina više cvetova sa razgrađenom osom.

Dobro pamćenje ne zavisi od vas, njime upravlja vreme (FOTO) (GIF)

foto: Profimedia

Kako smokve cvetaju iznutra potreban im je specijalan proces oprašivanja jer se ne mogu pouzdati na pčele i vatetar, a tu u akciju stupaju smokvine ose.

foto: giphy

Smokva ne može da preživi bez tih osa koje šire njen genetski materijal, a ose ne mogu da žive bez smokvi jer tamo odlažu svoju larvu. Ženka ose ulazi u mušku smokvu (jedu se samo ženske). Krila ženke ose i njeni pipci se slome dok ulazi u mali prolaz u smokvu, pa kad jednom uđe, ne može izaći.

foto: Shutterstock

Muške bebe osa se rađaju bez krila, jer je jedina njihova funkcija da oplode ženke, pa mogu da prokopaju tunel iz smokve. Ženke osa rade sve, one donose polenov prah.

foto: giphy

Nakon što osa ugine u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje, a koliko god to tužno zvučalo nužno je u procesu stavranja ukusa smokve.

foto: Shutterstock

(Espreso.co.rs / Izvor: express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.