ODRAZ U OGLEDALU : Ko je tvoj najveći neprijatelj! Na koga si ljubomoran?!
Foto: Ilustracija: Aleksandra Čolić

ODRAZ U OGLEDALU

ODRAZ U OGLEDALU : Ko je tvoj najveći neprijatelj! Na koga si ljubomoran?!

Sve tvoje borbe su samo tvoje, kao i pobede i porazi

Objavljeno:

Godinama moja borba za opstanak traje. Emotivna borba sa sobom i finansijska za pristojniji život su dva moja najveća izazova.

Kada pogledam unazad sve mi je jasno ko na dlanu zašto su mi se neke stvari dešavale. Ključ opstanka u ovom surovom svetu praznih ljudi bez stava i mišljenja, a još manje obrazovanja jeste ostati imun na glupost.

Mnogo puta sam nailazila na različita mišljenja koja sam podržavala, nekada se nisam slagala ali sam se uvek trudila da razumem.

Odraz u ogledalu
foto: Ilustracija: Aleksandra Čolić

Glupost i bezobrazluk, a još manje prostakluk nikada nisam dozvoljavala u svom životu da me pobedi a kamoli, učini apatičnom. Na to reagujem jer smatram kao misleća žena ne mogu da dozolim da me ponižava neko gori od mene, sa manje obrazovanja, a pogotovo sa manje životnog iskustva.

Moja priča je sledeća. Ako dozvolite da vas gaze, zgaziće vas i nestaće te jer ste im to dozvolili, stoga nema povlačenja pred glupljim od vas.

Moja borba je uvek bila sa samom sobom, ja sam sama sebi bila najveći prijatlje i neprijatelj, najveći dželat i najbolja majka na svetu, koja miluje svoje čedo. E tako je i u odnosu na druge, kako su se ophodili prema meni i ja sam prema njima. Svakome po zasluzi ali ne sa omalovažavanjem, već sa zdravim razumom da ne može neko da te siluje, a ti da ćutiš jer je to ok, normalno i u redu. Nije u redu trpeti zlostavljanje, verbalno ni fizičko, ni po koju cenu, ni za koji posao, ali sačuvati dostajanstvo i zdrav razum verovali ili ne nemaju cenu. A mnogi sebe prodaju danas ispod cene.

Starlete promovišu prostituciju kao nešto sasvim normalno, hvale se time. A da li je to za pohvalu ili osudu, pa nije moje da sudim, jel tako? Ali svakako onda možete da shvatite da je ovde priča o borbi za opstanak. Pa kako nije odabrala da čisti, nosi ajncer u kafiću ili da radi u prodavnici na kasi, jel to sramota?

Šta je tu veća sramota?

Čija borba se ocenjuje kao podobna ili nepodobna?

Moj put nije bio lak, radila sam kao hostesa dok sam studirala novinarstvo. Posle novinarstva sam upisala glumu, kako bih plaćala edukaciju radila sam kao animator dece, a posle započela svoju privatnu edukaciju glume. Nije moja borba ni malo bila laka. Igranje predstava za male honorare, koje vam isplate nekada nekada ne, jer umetnici su tu da zabave ali ne i da zarade.

Pretužno je što se danas malo ceni, trud, odgovornost i poštenje. To je danas manje bitno, važno da si prost, glup i da se hvališ onim što nije nikako za pohvalu, a samim tim si dobro plaćen.

Meni niko nije kriv što sam odabrala profesiju koja je jako lepa a slabo plaćena. Niko nije odgovoran za to što moje obrazovanje se malo ceni, ali sam sigurna da moja borba se isplaćuje svakoga dana, kada znam da sam jedno dete naučila lepom ponašanju na času glume, to nema cenu.

Moje borbe su tu da svaku svoju granicu, barijeru pobedim, da naučim sebe da gledam u pravcu iznad blata, šljama i onoga što se ceniti ne može. Moj zadatak životni je da podučavam, da se klanjam aplauzima, sanjam velike snove i da za njih nastojim da živim. Moj najveći neprijatelj sam sama sebi ako ne uspem, ako se pokolebam kada je najteže i odustanem od svojih snova.

Zato verujte da ste vi jedini koji možete promeniti tok nekih događaja koji se dešavaju u vama, živite za vaše ideale, jer vam to niko ne može oduzeti i ne kukajte da ne možete jer tada se vaša snaga rađa.

Svakoga dana ustajem sa željom da ću ovaj svet učiniti boljim mestom za sebe, a onda i za druge, ali jako je važno da svoje borbe vodite sa sobom jer na tom polju samo ste vi jedini pobednik, ne zaboravite to nikada.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Aleksandra Anđelković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.