BOJLER MOŽE DA EKSPLODIRA KAO BOMBA: Ako ne pazite na OVO, može da vas UBIJE
Prema rečima stručnjaka, bojler najčešće eksplodira usled neispravnosti., Foto: Printscreen

OPREZ

BOJLER MOŽE DA EKSPLODIRA KAO BOMBA: Ako ne pazite na OVO, može da vas UBIJE

Često možemo da čujemo opomene da isključimo bojler kada se tuširamo, a strah od kvara i eksplozije bojlera nije neopravdan, tvrde stručnjaci.

Objavljeno:

Bojler ima tri vrste zaštite. Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost.

Često možemo da čujemo opomene da isključimo bojler kada se tuširamo, a strah od kvara i eksplozije bojlera nije neopravdan, tvrde stručnjaci.

Poznato je da bojler može, u slučaju eksplozije, teško da vas povredi ili ubije, što se desilo na Čukaričkoj padini kada je bojler eksplodirao, izazvao požar i povredio 11 ljudi, a među njima i troje dece.

Prema rečima stručnjaka, bojler najčešće eksplodira usled neispravnosti. Onaj koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati, čak i ako se ne održava u besprekornom stanju, budući da ima tri vrste zaštite. Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost. Dalje se navodi, da u slučaju nekontrolisanog grejanja vode, koje se može prepoznati po zujanju i ključanju vode, koje se čuje iz bojlera, prvo što treba da uradite je da prekinete dovod struje, ukoliko i na termometru vidite previsoku temperaturu, pod uslovom da je i on tačan.

Stručnjaci pak, savetujuju da se uvek, bez obzira na to da li je uzemljenje dobro ili ne, bojler ugasi pre ulaska u kadu!

Prema rečima vodoinstalatera Tome Dimića, glavnu opasnost u kupatilu predstavljaju stare instalacije.

“Obično su u pitanju instalacije gdje je uzemljenje veoma loše. Kada pregori grejač u bojleru, odnosno, kada se istopi sve okolo, unutra ostaje žica koja greje vodu. Kod starih instalacija kada grejač “probije”, bojler bude pod naponom, a sklopka ne može da "iskoči",objašnjava ovaj vodoinstalater.

Kada sklopka ne odradi svoj deo posla, prema rečima Tome Dimića, jedini provodnik struje je – upravo čovek koji se u tom momentu nalazi u kadi.

“Tada se kroz vodu prenosi struja i elekrticitet je rasprostranjen kroz celo telo, a ne samo na neke delove tela”, priča vodoinstalater Dimić.

Osim strujnog udara, opasnost kada je bojler u pitanju, javlja se i u vidu eksplozije.

BOJLER MOŽE I DA EKSPLODIRA

Što se odbrane od eksplodiranja bojlera tiče, Dimić objašnjava da postoje faktori zaštite kako do toga ne bi došlo.

“U bojleru postoji sigurnosni termostat koji reguliše temperaturu u bojleru, odnosno, kada se voda u bojleru ugreje, taj termostat gasi bojler. Takođe, tu je i sigurnosni ventil na bojleru koji ako je neispravan ne može da propusti paru kroz sebe. Kada bojler bude pun pare, dolazi do pritiska i tada bojler eksplodira kao bomba“, priča Dimić ističući da su imali slučaj gdje je eksplozija bojlera izbila zidove u kupatilu u jednom stanu na Novom Beogradu.

Pored bojlera, do tragedije može doći i kada nastupi kratak spoj između grejalice i bojlera ako su upaljeni tokom tuširanja.

“Bojler ne može da vas ubije kada je isključen pošto tada struja ne dolazi na grejač i nema straha da može da eksplodira”, kaže električar Neđo Janjić.

Do strujnog udara dolazi ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje.

Bonus video:

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.