UKOLIKO VAM SE BROJANICA POKIDA, MORATE DA URADITE OVO! Sve ostalo vam neće doneti ništa dobro...
Brojanica, ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

treba znati

UKOLIKO VAM SE BROJANICA POKIDA, MORATE DA URADITE OVO! Sve ostalo vam neće doneti ništa dobro...

Valja ispoštovati ovaj običaj

Objavljeno: 05.08.2020. 14:20h
  • 1

Jedno od duhovnih obeležja svakog vernika je brojanica. Iako se u današnje vreme brojanice nose više iz modnih nego verskih razloga, brojanica je mnogo više od običnog komada nakita. Brojanica je molitva i to jedna od najstarijih!

Brojanice se razlikuju po svojoj strukturi. Postoje male i velike brojanice. Male brojanice se sastoje od 33 čvorića a velike mogu imati 50, 100 ili čak 300 čvorića. Svaki čvorić se sastoji od 7 krstića. Pletene brojanice se prave od ovčije vune što nas podseća da smo mi slovesne ovce dobrog pastira GospodaIsusa Hrista.

Svaki vernik dok se moli uz brojanicu izgovara molitvu. Najčešće izgovarane molitve su "Molitva Isusova" i "Molitva Presvete Bogorodice".

foto: Profimedia

Neretko se može videti da pojedinci nose više brojanica na ruci. Nažalost, to je jedno od pogrešnih shvatanja brojanice i njenog postojanja. Brojanica ne služi ni za igru ni za ukras već za molitvu.

Molitva je utkana u svaki deo brojanice jer sveštena lica koja je prave tokom njene izrade izgovaraju molitve. Stoga treba uvek imati u vidu kada se kupuje brojanica da ona nije modni detalj.

Jedna od najvećih dilema koja prati brojanicu je zašto se ona nosi na levoj ruci?

Odgovor je jednostavan – iz praktičnih razloga. Dok se krstimo prilikom molitve lakše nam je da držimo u levoj ruci. Takođe, dok obavljamo svakodnevne aktivnosti lakše nam je da je nosimo na levoj ruci. Naravno nikakav problem nije da se brojanica nosi na desnoj ruci jer odabir ruke nije versko već praktično pitanje. Postoje i brojanice koje se nose oko vrata.

Jedna od najvećih enigmi vezanih za brojanicu je šta uraditi sa njom kada ona pukne?

Kada se desi da brojanica nikako je ne trebaa bacati. Postoji verovanje da je u tom slučaju treba spaliti. To je, međutim, pogrešno.

"Kako je brojanica nešto što dolazi iz crkve, kada se pokida, treba je odneti u crkvu ili u manastir i tu je i ostaviti", kaže nam protojerej-stavrofor Bojislav Petrović, paroh 10. šabački.

Bonus video:

(Espreso.rs / rasen.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media