AKO VAS UJEDE INSEKT, VAŽNO JE DA IMATE OVO KUĆI! Odmah će vas proći sve!
Ujed insekta, Foto: Shutterstock

VAŽNO

AKO VAS UJEDE INSEKT, VAŽNO JE DA IMATE OVO KUĆI! Odmah će vas proći sve!

Sezona krpelja i komaraca uveliko traje

Objavljeno:

Znamo da je koža najveći organ i da ima nekoliko hiljada funkcija, a pritom je najizloženija i gotovo nezaštićena od "spoljnog udara"...

Komarci su sada najčešći izazivači alergijskih reakcija i toksičnih reakcija na koži. Tu su i krpelji, ose, stršljeni, pauci, kaže za TV prva dermatolog i dermatohirurg dr Predrag Poleksić.

Vrlo je važno kada krenet u prirodu da ponesete sa sobom određene preparate.

- Preventivno mažite repelente odnosno materije koje odbijaju insekte, od prirodnih preparata: kamfora, eteričnih ulja, mentola... do svih gotovih fabričkih preparata. Dobro je da uz sebe imate antihistaminike, Aspirin, jer možete da ga pokvasite u ustima i stavite na mesto ujeda i da smiri upalu. Osobe koje znaju da mogu da dobiju anafilaktički šok koji je najteža posledica ujeda ose ili stršljena jer tada dolazi do gušenja i otoka mekih tkiva, treba da imaju adrenalin kao supstancu koja spašava život u tom momentu - kaže dr Poleksić.

Krpelj
Krpelj foto: Printscreen Youtube

On savetuje da na mesto ujeda pauka treba namazati hepatrombin gel i staviti malo hladnih obloga. Kod ujeda zmije isto tako, s' tim što oko mesta ujeda treba malo podvezati nečim.

Sada je uveliko sezona krpelja, a prema nekim istraživanjima preko 70 odsto krpelja je zaraženo.

- Nije moguće golim okom videti da li je krpelj zaražen, već ga treba što pre izvaditi i poslati na analizu. Lajmska bolest nije ni malo naivna bolest, treba da se piju antibiotici tri nedelje minimum... - upozorava dermatolog.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/TV Prva/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.