Zašto je čips štetan? Posle ovoga ćete dva puta razmisliti pre nego što ga pojedete! (FOTO)

KOLIKO STE PAŽLJIVI PREMA SEBI

Zašto je čips štetan? Posle ovoga ćete dva puta razmisliti pre nego što ga pojedete! (FOTO)

Često posegnete za grickalicam kada ste gladni, vaše telo je vaš hram i budite dobri prema njemu

Objavljeno: 15:13h
Dragana Vulović

Suprotno mišljenju da je čips napravljen od krompira morate znati da su neke vrste pravljene od mešavine pirinča, pšenice, kukuruza i krompirovih pahuljica. Prženje namirnica u dubokom ulju stvara kancerogenu supstancu koja se naziva akrilamid. Ona nastaje kada se hrana bogata ugljenim hidratima prži na visokim temperaturama. Kada se posle prženja na hrani pojavi zlatno žuta boja to je znak da na njoj ima akrilamida.

Čips izuzetno goji jer ima veliki procenat masnoće a samim tim i kalorija. Prosečna kalorijska vrednost čipsa u kesici od 45 g je 246 kcal koliko ima i 12 kašičica šećera.

Ako svakodnevno jedete oko 30 grama čipsa ugojićete se 1 kg na svake četiri godine.

Neka istraživanja kažu da čips goji više od mesnih prerađevina i slatkih napitaka. Čips ima niske vrednosti vitamina i minerala pa ako se nalazi na vašem svakodnevnom jelovniku znajte da se ne hranite dobro i da vašem telu nedostaju vitmini i minerali.

Sadržaj natrijuma u čipsu može loše uticati na vaš kardiovaskularni sistem i može dovesti do povećanja krvnog pritiska. To može dovesti do bolesti kardiovaskularnog sistema, bubrega, moždnog udara i zastoja rada srca. Česta konzumacija čipsa može dovesti do porasta štetnog LDL holesterola u krvi jer su ulja u kojim se prži čips zasićene masti koje doprinose porastu ovog holesterola.

Zdravije varijante čipsa možete napraviti sami tako što ćete iseći krompir na tanke komadiće kao u kesicama, blago ga posoliti i blago premazati uljem pa ga peći u rerni u suvom plehu u koji ste ubacili samo papir za pečenje. Takođe se mogu kupiti i zdravije varijante kao što je čips od jabuke i slično.

(Dragana Vulović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.