MNOGI POTAJNO OBOŽAVAJU MIRIS BENZINA: Naučnici sada imaju objašnjenje za ovaj fenomen!
Ilustracija, Foto: Stock

ako ste se pitali

MNOGI POTAJNO OBOŽAVAJU MIRIS BENZINA: Naučnici sada imaju objašnjenje za ovaj fenomen!

Zaboravljamo na brige i kao da padamo u neki psihološki trans

Objavljeno:

Ne samo da nije zdravo udisati miris benzina, nego je neprikladno i da kažemo kako nam on ne smrdi, nego štaviše - primamljivo miriše.

Ali istina je da svaka treća osoba, pokazuje kanadsko istraživanje, pozitivno odreaguje na njega, iako je svesna da je toksičan. Zbog čega je to tako?

Stručnjaci iz Kvebeka koji su radili studiju kažu da miris benzina ima anestetički efekat na mozak, pa nam se čini da smo, u trenutku kada ga osetimo, u stanju euforije.

Zaboravljamo na brige i kao da padamo u neki psihološki trans. To je odgovor na pitanje zašto nesvesno, dok stojimo na pumpi i čekamo da nam natoče gorivo, širimo nozdrve i udišemo, pa opet, sve dok ne odemo odatle.

Dok većina to kritikuje, neurolog dr Alan Hirš kaže da ukoliko to radimo povremeno, ne može da nam škodi. A čak može i da nas privremeno opusti.

- Psihološki uticaj mirisa benzina nije zanemarljiv, ako nas, kao što mnogi ljudi objašnjavaju, podseća na bezbrižne dane detinjstva i letnja porodična putovanja. Kao i ostali mirisi, tako i on može da evocira lepa sećanja ili emocije, pa da nas privremeno izmesti iz stvarnosti u kojoj nam trenutno nije tako prijatno - kaže Hirš.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.