Roditelji, čuvajte decu! Dizni princeze loše utiču na devojčice (FOTO) (GIF)
Foto: giphy

šta vam gledaju deca?

Roditelji, čuvajte decu! Dizni princeze loše utiču na devojčice (FOTO) (GIF)

Da li ćete posle ovoga tako olako gledati crtaće sa svojom decom? Naučna istraživanja tvrde da junakinje crtaća loše utiču na dečje samopouzdanje
Objavljeno:

Sva deca vole crtaće, a roditelji im se često pridruže pred ekranom. Svaki novi crtać izazove navalu publike, čak i one koja je starije. Naučnici kažu da ovi naizgled lepi crtaći i junaci zapravo jako loše utiču na dečje samopouzdanje, pogotovo na devojčice.

50 opasnih detinjarija koje bi trebalo da dozvolite vašoj deci! (FOTO) Izmišljeni likovi iz crtaća promovišu negativne stereotipe o ženskom telu. Na primer Elsa iz ‚‚Frozena" ima neverovatno uzak struk, kao i mnoge Diznijeve princeze.

Ipak su vas lagali: Dokazano je da svaki roditelj ima svog mezimca (GIF)

foto: giphy

Iako mnogi roditelji ne vide ništa štetno u gledanju ovih crtanih filmova, naučnici kažu da oni pojačavaju beskorisne stereotipe. One devojčice koje su bile opsednute Diznijevim princezama i koje su htele da izgledaju kao princeze i crtaća najčešće imaju nisko samopouzdanje u vezi svog tela.

foto: giphy

Autorka ove studije Sara Kojn kaže da to utiče na želju devojčica da budu mršave i da zbog toga ne žele da rade poslove koji nisu toliko povezani sa ženama.

foto: giphy

- Diznijeve princeze predstavljaju neki od prvih primera izlaganja ideala mršavosti. Kao žene izložene smo mu čitav život i to zaista počinje rano, u trećoj ili četvrtoj godini. Roditelji misle da je kultura Diznijevih princeza sigurna, ali trebalo bi uzeti u obzir dugoročni uticaj na njihovo dete- kaže Kojn.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.