STARI TEFLONSKI TIGANJI MOGU BITI OPASNI: Ovo su znaci da treba da ih zamenite!
Promena oblika sama po sebi nije opasna, Foto: Pixabay

BUDITE OPREZNI

STARI TEFLONSKI TIGANJI MOGU BITI OPASNI: Ovo su znaci da treba da ih zamenite!

Promena oblika sama po sebi nije opasna

Objavljeno:

Teflon je uvreženi naziv za politetrafluoroetilen, jedan od najizdržljivijih plastičnih materijala koji je otporan na visoke i niske temperature kao i na koroziju, a posebnim ga čini i niski koeficijent trenja – tj. glatkoća i skliskost.

Zbog tih svojstava teflon se koristi u mnogim industrijama, a manje više svima je poznata njegova upotreba u kulinarstvu gde se koristi za oblaganje takozvanog neprianjajućeg posuđa.

Uz sve te prednosti, teflon ima i neke mane, a jedna od njih je da je podložan oštećenjima, pogotovo u dodiru s metalnim i oštrim kašikama.

Osim toga, pri visokim temperaturama on počinje otpuštati pare koje su posebno opasne za kućne ljubimce, a da bi se to sprečilo teflonsko se posuđe ne bi smelo zagrevati na temperaturi većoj od 260°C.

Zbog svega toga, teflonske bi tiganje trebalo zameniti čim primetite neka oštećenja, a evo na šta treba posebno paziti:

1. Iskrivljenje na tiganju

Promena oblika sama po sebi nije opasna, ali kad površina tiganja postane iskrivljena i nejednaka ni hrana se neće ravnomerno obrađivati. Da budete potpuno sigurni da vam se svaki deo namirnice obrađuje na istoj temperaturi, i da je sigurno za jelo, razmislite o kupovini novog teflonskog tiganja ako se stari na nekim mestima iskrivio.

foto: Profimedia

2. Tamnija boja tiganja

Nije ni svaka promena boje opasna, a tiganj boju može promeniti i jer se na njoj kroz vreme nakupe ostaci hrane koji ne odu u pranju. Ako je posvetleo, slobodno ga možete i dalje koristiti, no ako je potamnelo verovatno se oštetio premaz i vreme je za nov.

Teflonsko posuđe napravljeno pre 2013. godine sadrži hemijski spoj naziva perfluorooktanska kiselina (PFOA), a nakon što su je naučnici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima, teflonski su se proizvodi počeli raditi bez nje. Ogrebotine na tiganju mogu značiti da se njena neprijanjajuća površina 'pomaknula' i da sad slobodne hemikalije 'padaju' po hrani.

Teflonski tiganji nisu večni

Stručnjaci savetuju da se teflon zamijeni svakih pet godina, ali i pre ako se počne kriviti, tamniti ili se izgrebe, piše Reader's Digest.

Kod pečenja i kuvanja u teflonu dobro je izbegavati metalni pribor. Preporučuje se pribor od silikona ili mekog drveta koji ga neće izgrebati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.