ANTITELA LAME ŠTITE OD COVID-19! Da li su nova istraživanja spas za čovečanstvo?
ilustracija, Foto: EPA / Zoltan Balogh

neverovatno

ANTITELA LAME ŠTITE OD COVID-19! Da li su nova istraživanja spas za čovečanstvo?

Za sve ljubitelje lami, ovakva vest ne predstavlja iznenađenje

Objavljeno: 17.05.2020. 14:24h
  • 9

Istraživači smatraju da bi antitela lame mogla da pomognu u zaštiti onih koji do sada nisu bili zaraženi korona virusom, preneo je Gardijan.

Prema studiji koja je prošle nedelje objavljena u naučnom časopisu Sel (Cell), antitela u krvi lame mogla bi da pruže zaštitu od korona virusa. Za razliku od ljudi, lame imaju mala antitela koja mogu da prodru u proteine virusa koji su isuviše mali za ljudska antitela, što im pomaže da se izbore sa pretnjom koja dolazi od njih. Istraživači se nadaju da bi antitela lame mogle da pomognu ljudima koji se još uvek nisu zarazili korona virusom.

Već ranije je dokazano da antitela lame mogu da se bore protiv sarsa i mersa, zbog čega su naučnici pomislili da bi ona takođe mogla da budu efikasna i u borbi protiv COVID-19. To se i pokazalo kao tačno, bar na čelijskom nivou, a sledeći korak su klinička ispitivanja, na čemu istraživači trenutno rade.

Za sve ljubitelje lami, ovakva vest ne predstavlja iznenađenje - ove životinje poznate su po ulozi u lečenju raznih bolesti, a u poslednje vreme ispituje se njihov potencijal u borbi protiv HIV-a i drugih virusa.

Osim toga, mnogi smatraju da moć lečenja lami ide dalje od one na mikroskopskom nivou i da ove životinje imaju sposobnost da umire ljude i smanje njihovu anksioznost. Lame i ljudi su prirodni saveznici, tvrdi Džordž Kaldvel koji se bavi uzgajanjem lami u Sonori u Kaliforniji.

Lame ostvaruju višestruku korist u životu ljudi, čak je i njihova krv blagotvorna za nas, istakao je on.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media