KOD DECE MOŽETE DA SUZBIJETE GORDOST i ZAVIST: Ovo je lekcija Vladete Jerotića za SVE RODITELjE (VIDEO)
Jerotić je za života bio veoma mudar čovek, Foto: Youtube printscreen/Porodicni Bukvar

saveti umnog čoveka

KOD DECE MOŽETE DA SUZBIJETE GORDOST i ZAVIST: Ovo je lekcija Vladete Jerotića za SVE RODITELjE (VIDEO)

Ja sam nešto važno u Engleskoj naučio. Tamo dete kad nešto ne uradi dobro, majka i otac mu smireno pokažu ponovo- govorio je Jerotić

Objavljeno: 12.05.2020. 23:42h
  • 3

 

Dr Vladeta Jerotić naučio nas je mnogo o vaspitanju, ljubavi, životu. U ovom kratkom videu govori o zavisti i tome kako ona nastaje.

 

- Treba hvaliti samo decu, eventualno adolescente. Hvaljenje odraslih samo pojačava gordost i zavist. Pitao sam jednog našeg episkopa, šta je gore – gordost ili zavist. Rekao mi je da je zavist gora, jer se gordost da korigovati u toku života, a zavist teško. To je najverovatnije zato što i jedno i drugo počinje u ranom detinjstvu.

- Ja sam nešto važno u Engleskoj naučio. Tamo dete kad nešto ne uradi dobro, majka i otac mu smireno pokažu ponovo. Ako dete ponovo ne uradi dobro – mislite da podižu na njega glas? Ne, ponovo mu smireno objasne. Zašto ne možemo i mi tako, već: Eto, treći put ti objašnjavam, a ti ne razumeš! Šta će od tebe biti?

- Zavist je potpuno prirodna i normalna stvar. A kontrolisati zavist je najteže kad je dvoje dece. Kad je troje, četvoro to je ređe problem. Kad je dvoje onda je veća borba za ljubav oca ili majke i veći strah da je ono drugo više voljeno.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Zelena učionica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media