SADA SE NAJVIŠE KUPUJU: Jagode svi volimo, ali kladimo se da OVAJ PODATAK o njima niste znali!
U ovo vreme ih baš mnogo jedemo, Foto: Beta, Jure Divić

omiljeno voće

SADA SE NAJVIŠE KUPUJU: Jagode svi volimo, ali kladimo se da OVAJ PODATAK o njima niste znali!

Sa druge strane bobica je po definiciji mesnati plod koji ima više semenki iznutra.

Objavljeno:

Baš poput paradajza i lubenice, jagode su namirnica koju često konzumiramo i koje su nam naizgled dobro poznate, ali ih ipak pogrešno kategorizujemo

Jagode, baš poput malina, nisu bobice već ih ubrajamo u biljke iz porodice ruža budući da im semenke nisu skrivene iznutra

S druge strane, borovnica zapravo jeste bobica, a na istoj listi našle su se i banana, lubenica, paradajz te patlidžan

Već se godinama vode rasprave oko toga ubrajaju li se paradajz i lubenica u voće ili povrće, a sada je u sličnu dilemu uvrštena i jagoda. Svedoci smo i kako poslednjih nedelja traje prava pomama za ovim neodoljivim crvenim voćem koje je mnogima omiljena prolećna poslastica. Ne brini, nije došlo do promene klasifikacije i u uvreženog mišljenja - jagode su i dalje voće. Ipak, mnogi su ostali iznenađeni podatkom da se one ne ubrajaju u bobice.

Premda njihov engleski naziv strawberry to sugeriše, jagode zapravo ubrajamo u zeljaste biljke iz porodice ruža. U istu se porodicu ubraja još jedno mnogima omiljeno voće - malina. One su tehnički klasificikovane kao "skupljeni plodovi", što je izraz koji se primenjuje na plodove koji su se razvili iz više jajnika jednog cveta.

A koje voće i povrće ubrajamo u bobice?

Sa druge strane bobica je po definiciji mesnati plod koji ima više semenki iznutra. Budući da jagode i maline (baš kao i kupine) imaju semenke spolja, možemo ih još jednom eliminisati sa popisa bobičastog voća. U skladu sa definicijom, borovnice zaista jesu bobice, ali, možda ćeš se iznenaditi kada ti otkrijemo koje to još voće (i povrće) možemo ubrajati u ovu grupu.

Ako se vodimo prethodno navedenom definicijom u bobice (ili bolje bobe) ubrajamo čak i banane. A tu su i čili papričice, patlidžani te bundeve. Tehnički u njih možemo svrstati i avokado, ali on je izuzetak od uvreženog pravila da bobice u sebi skrivaju više od jedne semenke. Vratimo se sada na dvojac koji smo pomenuli na samom početku. O da, paradajz i lubenica takođe su se našle na ovoj listi bobica.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.