Zašto sanjamo i šta nam snovi zapravo govore (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

da li ih razumete?

Zašto sanjamo i šta nam snovi zapravo govore (FOTO) (GIF)

Tokom spavanja mozak se prepusti svom iracionalnom delu i oživljava sve želje i strahove koje je potisnuo. Postoji čitava nauka koja se bavi proučavanjem snova
Objavljeno:

Tokom spavanja svi sanjaju, samo što pojedine osobe ne mogu da se sete svojih snova pa misle da nisu ni sanjale. To je mentalna aktivnost koja je nevoljna i iracionalna. 9 činjenica o snu za koje nikad niste čuli (GIF) Snovi igraju najveću ulogu i najviše pomažu u proučavanju nesvesnog i spoznavanju samoga sebe. Nauka koja se bavi snovima se naziva Onirologija i veoma je razgranata i rasprostranjena. 10 snova čije značenje ne smete da ignorišete (GIF)

foto: giphy

Prema naučnim istraživanjima čovek zapamti samo oko 5 procenta svog sna koji nastane u REM fazi. Osoba koja se probudi tokom REM faze se najverovatnije neće sećati svog sna.

foto: Profimedia

Snovi obično nastaju tokom te REM faze i mozak je tada najuposleniji. U ovoj fazi sna oči nesvesno počinju da se pomeraju. Tokom sna se aktiviraju svi receptori izuzev receptora za logiku. Još uvek nije jasno zašto se tokom snova samo ovaj receptor gasi i ne funkcionoše.

foto: giphy

Ako san nastane u bilo kojoj drugoj fazi spavanja on će biti manje jasan i teže ćete ga zapamtiti od onog koji nastane REM fazi. Velika je zabluda da snovi traju izuzetno kratko, oni mogu trajati od nekoliko sekundi do 20 minuta.

foto: Profimedia

Postoje i drugačiji snovi, odnosno lucidni snovi, a oni su neobično stanje u kom se osećate kao da ste u polu snu. Sanjate, a imate utisak da svesno možete da kontrolišete svoje reakcije u snu.

foto: tumblr

Ovakvi doživljaji deluju stvarno, a možete ih kontrolisati. U njima možete da sanjate sve što niste imali priliku da probate, najčešće su to seksualni ili snovi koji zahtevaju mnogo adrenalina (o ekstremnim sportovima ili filmskim situacijama).

foto: profimedia

Frojd kaže da san ima smisao čija priroda nije potpuno poznata onome koji sanja. On situacije i ljude iz snova tumači kao svojevrsne simbole za dublje mentalne konstrukte. Pravo tumačenje sna se može otkriti samo njegovom dubljom analizom.

foto: tumblr

Jung kaže da je funkcija snova da kompenzuje one delove ljudske psihe koji se nisu razvili tokom budnog stanja. On posmatra san kao prirodni feniomen i nenamernu pojavu. Nesvesni sadržaji su čoveku neophodni zbog dopune svesnih sadržaja.

foto: Shutterstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.