ŽENE DVOSTRUKO BOLJE VOZE OD MUŠKARACA: Ovo je rezultat novog istraživanja, a gledali su OVAJ KRITERIJUM
Automobil / Ilustracija, Foto: Profimedia

RUŠENJE STEREOTIPA

ŽENE DVOSTRUKO BOLJE VOZE OD MUŠKARACA: Ovo je rezultat novog istraživanja, a gledali su OVAJ KRITERIJUM

Britanski naučnici su koristili podatke njihove vlade o 14,425 nesreća sa smrtnim ishodom u razdoblju od 2005. do 2015. godine

Objavljeno:

Žene su bolji vozači od muškaraca, a sudeći prema broju teških saobraćajnih nesreća, čak su dvostruko bolje, piše NY Times.

Britanski naučnici su koristili podatke njihove vlade o 14,425 nesreća sa smrtnim ishodom u razdoblju od 2005. do 2015. godine. U tom su broju samo nesreće koje su uključivale više od jednog vozila. Bez da su pripisivali krivicu bilo kojem vozaču, oni su računali broj poginulih ljudi povezanih s vozačima automobila, kombija, kamiona, motocikala, autobusa i bicikala.

Studija koju su objavili u časopisu Injury Prevention otkrila je da su u velikim nesrećama najčešće učestvovali kamioni i autobusi, a motocikli su bili dvostruko opasniji za druge učenike saobraćaja nego automobili. Vozači bicikla bili su u najmanjem broju nesreća koje su uključivale i druge ljude.

Ako ih uporedimo sa ženama, vozači automobila i kombija imali su dvostruko više fatalnih nesreća. Vozači kamiona imali su četiri puta više nesreća od vozačica kamiona, a motociklisti čak 12 puta više nesreća od motociklistica. Kod vozača bicikala i autobusa nije bilo razlike među polovima.

- Zanimljivo je da smo ovom studijom promatrali nivo rizika koju vozač predstavlja za druge učesnike saobraćaja, a to je aspekt koji se vrlo retko posmatra- zaključila je Rachel Aldred sa Univerziteta Vestminster u Londonu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.